Menu

Keuzehulp

Eelt en kloven behandelen en voorkomen

Home Eelt en kloven behandelen en voorkomen
Eelt en kloven behandelen en voorkomen
Eelt en kloven behandelen en voorkomen

Eelt als gevolg van druk en wrijving

Het zal niemand verbazen dat eelt ontstaat doordat er druk en wrijving plaatsvindt aan de voeten. Wanneer je meer loopt, dan krijg je vaak ook meer last van eelt. En wanneer je last van eelt hebt en daar niets aan doet, dan kunnen er meer klachten volgen. Voorbeelden zijn kloven en blaren. En dat is uiteraard niet er prettig.

Wat is eelt eigenlijk?

Eelt is een ophoping van dode huidcellen (epitheel). Door de druk en wrijving worden er steeds nieuwe cellen aangemaakt, waarbij dit sneller gaat dan er cellen afsterven. Hierdoor ontstaat een opeenstapeling van huidcellen, meestal wit gelig van kleur. En naarmate de huid droog is kan het eelt harder worden.

Oorzaken die eelt bevorderen

Eelt op uw voetenHet is heel normaal om eeltvorming te hebben. Echter, teveel eelt leidt zoals gezegd tot klachten en dat willen we voorkomen. Een eerste oorzaak is vaak de loophouding en stand van de voeten. Als er drukpunten worden overbelast, dan ontstaat daar dus meer eelt. Het is dus van belang om de druk goed te verdelen. Vaak wordt dit gedaan door steunzolen met extra ondersteuning onder delen van de voet. 

Daarnaast zijn droge voeten ook vatbaarder voor eelt dan goed gehydrateerde voeten. Dus iedere dag of in ieder geval regelmatig insmeren met een voedende en vocht inbrengende crème kan zeker geen kwaad.

Eelt verwijderen

Eeltvijl om eelt te behandelenVeel mensen willen het eelt verwijderen wanneer de voet droog is. Vaak nog net even voor het douchen, zodat de overtollige dode huidcellen netjes weg gespoeld kunnen worden. Men gebruikt dan een eeltvijl of pedicureset. Een nadeel hiervan is dat dit op een droge huid kan gaan branden door de wrijving. Veel handiger om dit na het douchen te doen. De huid en het eelt is dan zachter en kan dus makkelijker verwijderd worden. En als je het met een eeltvijl onder de douche doet, dan gaat het helemaal eenvoudig. Bovendien was je de dode huidcellen ook direct weg. Let wel op dat je niet teveel weghaalt zodat het gaat bloeden !

Eelt verwijderenVoor iedereen die moeilijker zelf eelt kan verwijderen of in het geval van een diabetische voet, is het raadzaam om een pedicure in te schakelen. Bij u in de buurt zitten er ongetwijfeld genoeg om een keuze uit te kunnen maken. Naast dat zij eelt verwijderen op een verantwoorde manier, is het ook gewoon een heerlijke ontspanning.

      03-01-2017 12:37
0
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies