Menu

Terug naar home

Wat zijn shin splints

Shin splints, ook wel bekend als springschenen, beenvliesontsteking of mediaal tibiaal stress syndroom, is een veelvoorkomende blessure die pijn veroorzaakt aan de voorkant van het onderbeen, langs het scheenbeen. Deze aandoening treft vaak sporters, met name hardlopers en mensen die betrokken zijn bij activiteiten met herhaalde impact op de benen. Shin splints ontstaan meestal door overmatige belasting en stress op de beenspieren en het botvlies.

Symptomen shin splints

De symptomen van shin splints omvatten meestal pijn en gevoeligheid langs de binnenkant van het scheenbeen. De pijn kan dof of scherp zijn en wordt vaak erger tijdens of na fysieke activiteit. Andere mogelijke symptomen zijn:

 • Zwelling langs het scheenbeen
 • Gevoeligheid bij aanraking
 • Spierzwakte in het onderbeen
 • Pijn bij het strekken van de voet of de tenen
 • Mogelijke roodheid of warmte in het getroffen gebied

Het is belangrijk om de symptomen van shin splints serieus te nemen en tijdig actie te ondernemen om verdere complicaties te voorkomen.

Oorzaken shin splints

Shin splints worden veroorzaakt door herhaalde stress en belasting van de spieren en het botvlies rondom het scheenbeen. De exacte oorzaak van deze aandoening is niet altijd duidelijk, maar er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan ervan:

 1. Overmatige impact: Activiteiten die veel impact op de benen veroorzaken, zoals hardlopen op harde ondergronden of springen, kunnen de kans op shin splints vergroten.
 2. Spierzwakte: Zwakke spieren in het onderbeen kunnen de belasting op het botvlies vergroten, waardoor shin splints kunnen ontstaan.
 3. Verkeerde schoenen: Het dragen van schoenen die geen goede demping bieden of die niet goed passen, kan de impact op het scheenbeen vergroten en de kans op shin splints verhogen.
 4. Overbelasting: Het te snel of te intensief opvoeren van fysieke activiteiten kan leiden tot overbelasting van de beenspieren en het botvlies, wat shin splints kan veroorzaken.

Behandelingen en wat kun je zelf doen

De behandeling van shin splints richt zich op het verminderen van pijn en ontsteking, het bevorderen van genezing en het voorkomen van verdere blessures. Enkele mogelijke behandelingen zijn:

 • Rust: Het verminderen van fysieke activiteiten die pijn veroorzaken is essentieel om het herstel te bevorderen. Rust geeft de tijd aan het lichaam om te genezen.
 • IJs en warmtetherapie: Het aanbrengen van ijs op het getroffen gebied kan de pijn en ontsteking verminderen. Warmtetherapie kan helpen om de doorbloeding te vereteren en genezing te bevorderen.
 • Fysiotherapie: Een fysiotherapeut kan helpen bij het ontwikkelen van een behandelplan dat gericht is op het versterken van de spieren, het verbeteren van de flexibiliteit en het corrigeren van eventuele looppatronen die bijdragen aan de blessure.
Daarnaast zijn er enkele stappen die je zelf kunt nemen om shin splints te voorkomen en het herstel te bevorderen. Deze omvatten:
 • Het dragen van goed passende schoenen met voldoende demping en ondersteuning.
 • Het geleidelijk opbouwen van fysieke activiteiten en het vermijden van overbelasting.
 • Het uitvoeren van stretching- en versterkingsoefeningen voor de spieren in het onderbeen.
 • Het gebruik van compressiekousen kan helpen om de bloedcirculatie te verbeteren, de spieren te ondersteunen en de impact op het scheenbeen te verminderen.

Shin splints oefeningen

Er zijn verschillende oefeningen die kunnen helpen om scheenbeenvliesontsteking te verminderen en de flexibiliteit en kracht van de onderbenen te verbeteren. 

 • Stretching-oefeningen: Ga op een handdoek of matje op de grond liggen en trek een been naar u toe, terwijl u het andere been gestrekt houdt. Houd deze positie gedurende 15-30 seconden en herhaal dit voor het andere been.
 • Beenheffing: Ga op een handdoek of matje op de grond liggen en houd uw benen gestrekt. Til één been op en houd deze positie gedurende 15-30 seconden. Herhaal dit voor het andere been.
 • Beenversterkende oefeningen: Zoek een traptrede of een andere stevige ondergrond en stap op en af met uw hielen en tenen. Probeer dit langzaam op te bouwen naar 20-30 herhalingen per been.
 • Beenversterkende squats: Ga met uw voeten op heuphoogte staan en zak langzaam door uw knieën terwijl u uw armen naar voren houdt voor balans. Druk vervolgens op uw hielen om weer omhoog te komen. Probeer dit langzaam op te bouwen naar 10-15 herhalingen.

Oplossing

Met de juiste behandeling en preventieve maatregelen kunnen de meeste mensen herstellen van shin splints. Het is echter belangrijk om geduldig te zijn en de tijd te nemen voor een volledig herstel. Het negeren van de symptomen en doorgaan met overmatige fysieke activiteiten kan de blessure verergeren en het herstelproces vertragen.

Het is belangrijk om voldoende rust te nemen. Als de pijn en zwelling niet afnemen of als u moeite heeft om normaal te lopen, is het belangrijk om een arts te raadplegen voor verdere evaluatie en behandeling.

0
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies