Menu

Terug naar home

Wat is metatarsalgie

Metatarsalgie is een aandoening die wordt gekenmerkt door pijn en ongemak in de voorvoet, met name rond de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Het woord "metatarsalgie" is afgeleid van het Latijnse woord "metatarsus", wat verwijst naar de middenvoetsbeentjes, en het Griekse woord "algos", wat pijn betekent. Het is een veelvoorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden kan treffen, maar het komt vaker voor bij sporters, en mensen die veel staan of lopen. Metatarsalgie kan het dagelijks functioneren en je mobiliteit beïnvloeden, maar er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te verlichten en het herstel te bevorderen.

Symptomen van metatarsalgie

Het belangrijkste symptoom van metatarsalgie is pijn in het voorste deel van de voet, vooral rond de bal van de voet. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan brandend, stekend, of kloppend van aard zijn. Het kan verergeren bij het staan, lopen, rennen, of springen, en kan soms uitstralen naar de tenen. Naast pijn kunnen mensen met metatarsalgie ook andere symptomen ervaren, zoals gevoelloosheid, tintelingen, zwelling, en een branderig gevoel in het getroffen gebied.

De symptomen van metatarsalgie kunnen variëren, maar meestal ervaart een persoon de volgende klachten:

 • Pijn in de voorvoet: Vaak wordt er een brandende, stekende of scherpe pijn ervaren in het gebied rond de kopjes van de middenvoetsbeentjes.
 • Verergering van pijn tijdens activiteit: De pijn kan toenemen tijdens het lopen, rennen, springen of langdurig staan.
 • Gevoel van instabiliteit: Sommige mensen kunnen een gevoel van instabiliteit ervaren tijdens het lopen, alsof er een steentje in hun schoen zit.
 • Gevoeligheid voor druk: Het aanraken of drukken op het pijnlijke gebied kan ongemak veroorzaken.
 • Zwelling: In sommige gevallen kan er sprake zijn van zwelling rond de voorvoet.

Sommige mensen met metatarsalgie kunnen ook last hebben van pijn in de tenen of een gevoel van "neerwaartse druk" op de voeten tijdens het lopen. In sommige gevallen kan de pijn ook voorkomen tijdens het rusten of 's nachts. Als de pijn ernstig is of niet vermindert na enkele dagen rust, is het belangrijk om naar een medisch specialist te gaan voor een diagnose en behandeling. Het is belangrijk op te merken dat de symptomen van metatarsalgie kunnen lijken op die van andere aandoeningen, zoals Morton's neuroom, stressfracturen of artritis. Een juiste diagnose door een medisch professional is belangrijk om eventueel een juiste behandeling te bepalen.

Oorzaken van metatarsalgie

Metatarsalgie kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Een van de meest voorkomende oorzaken is overmatige druk op de metatarsale botten, wat kan optreden als gevolg van langdurig staan, lopen of sporten op harde oppervlakken, het dragen van ongeschikt schoeisel, of het hebben van platte voeten of een hoge voetboog. Daarnaast kunnen andere mogelijke oorzaken zijn: overgewicht, eeltvorming onder de bal van de voet, stressfracturen, gewrichtsontsteking, artritis, bursitis, zenuwbeknelling, of een abnormale voetstand.

 • Overmatige druk op de voorvoet: Langdurig staan, intensieve sportactiviteiten of het dragen van schoenen met hoge hakken kunnen de voorvoet overbelasten en leiden tot metatarsalgie.
 • Verkeerd schoeisel: Oncomfortabele schoenen, smalle puntschoenen of schoenen zonder voldoende demping kunnen de druk op de voorvoet verhogen en metatarsalgie veroorzaken.
 • Voetafwijkingen: Bepaalde voetafwijkingen, zoals een hoge voetboog, platvoeten of hamertenen, kunnen de belasting op de voorvoet vergroten en metatarsalgie veroorzaken.
 • Gewrichtsproblemen: Gewrichtsproblemen zoals artrose in de voet kunnen metatarsalgie veroorzaken door de druk op de gewrichten te verhogen.
 • Overgewicht: Overgewicht kan de druk op de voorvoet vergroten en metatarsalgie veroorzaken.

Behandelingen voor metatarsalgie

De behandeling van metatarsalgie is gericht op het voorkomen en verminderen van pijn en het bevorderen van genezing. De juiste behandeling kan variëren afhankelijk van de ernst van de symptomen en de onderliggende oorzaak van metatarsalgie. In sommige gevallen kan rust en het dragen van comfortabele schoenen voldoende zijn om de pijn te verminderen. In andere gevallen kan fysiotherapie of het gebruik van inlegzolenn nodig zijn om de voet te ondersteunen en de pijn te verminderen. In ernstige gevallen kan chirurgie nodig zijn om het probleem op te lossen.

Er zijn enkele manieren waarop je metatarsalgie kunt voorkomen of de kans op het ontwikkelen ervan kunt verminderen. Dit omvat het dragen van comfortabele, goed passende schoenen met voldoende ondersteuning, het afwisselen van de schoenen die u draagt om overbelasting te voorkomen, en het beperken van activiteiten die de pijn veroorzaken. Het is ook belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden, inclusief het beperken van het gewicht en het doen van regelmatig oefening om de spieren en botten in de voeten te versterken.

Een specialist kan een combinatie van de volgende behandelingen aanbevelen:
Rust en ontlasting van de voet: Het vermijden van activiteiten die de pijn verergeren, zoals staan, lopen of sporten, kan helpen bij het verminderen van de druk op de metatarsale botten en het bevorderen van genezing.

Behandelingen van metatarsalgie kort samengevat:

 • Het dragen van goed passende schoenen met voldoende demping en ondersteuning kan de druk op de metatarsale botten verminderen. Het vermijden van hoge hakken en smalle schoenen kan ook gunstig zijn.
 • Het gebruik van inlegzolen kan de druk op de metatarsale botten verminderen en de voetboog ondersteunen.
 • Koude- en warmtetherapie: Het aanbrengen van een cold pack gedurende 15-20 minuten meerdere keren per dag kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn. Daarnaast kan warmte therapie, zoals het nemen van een warm voetenbad, helpen bij het ontspannen van de spieren en het bevorderen van de doorbloeding.

Naast de aanbevolen behandelingen kunnen mensen met metatarsalgie ook zelfzorgmaatregelen nemen om hun symptomen te verlichten en de genezing te bevorderen. Enkele voorbeelden van zelfzorgmaatregelen zijn:

 • Het gebruik van speciale beschermers, zoals metatarsale pads of silicone teenringen, kunnen helpen bij het verminderen van de druk en wrijving op de metatarsale botten.
 • Rust en elevatie: Het regelmatig rusten en het hoog leggen van de voeten kan helpen bij het verminderen van zwelling en het bevorderen van genezing.
 • Voet- en kuitspieroefeningen: Het uitvoeren van specifieke oefeningen, zoals het strekken van de tenen, het rollen van een tennisbal onder de voet en het versterken van de kuitspieren, kan de flexibiliteit en kracht van de voet verbeteren en de druk op de metatarsale botten verminderen.
 • Gewichtsbeheersing: Het handhaven van een gezond lichaamsgewicht kan de druk op de metatarsale botten verminderen en de symptomen van metatarsalgie verlichten.

Oefeningen voor metatarsalgie

Er zijn verschillende oefeningen die kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen van metatarsalgie en het bevorderen van herstel. Enkele voorbeelden zijn:

 1. Handdoekgreep: Plaats een handdoek op de grond en gebruik uw tenen om de handdoek naar u toe te trekken. Herhaal dit 10-15 keer.
 2. Marbles pick-up: Plaats een aantal knikkers op de grond en gebruik uw tenen om de knikkers op te pakken en in een kom te plaatsen. Herhaal dit 10-15 keer.
 3. Kalfstretch: Plaats uw handen tegen een muur en stap met één voet naar voren, terwijl u uw achterste been recht houdt. Buig uw voorste knie lichtjes en houd de stretch in uw kuit vast. Houd dit 30 seconden vast en herhaal het met het andere been.
 4. Tennisbalrollen: Rol een tennisbal onder uw voet van hiel tot teen. Doe dit gedurende 2-3 minuten per voet.
 5. Tenenkrullingen: Zit op een stoel en krul uw tenen zo strak mogelijk. Houd deze positie 5 seconden vast en ontspan. Herhaal dit 10-15 keer.


Het is altijd belangrijk om naar een arts te gaan als  pijn in de voeten ervaart die niet weggaat.

Oplossing voor metatarsalgie

Metatarsalgie is een veelvoorkomende aandoening die pijn en ongemak in het voorste deel van de voet veroorzaakt. Het kan verschillende oorzaken hebben en de symptomen kunnen variëren van mild tot ernstig. Gelukkig zijn er verschillende behandelingen en zelfzorgmaatregelen beschikbaar om de symptomen te verlichten en de genezing te bevorderen. Door comfortabele schoenen of inlegzolen te dragen, het afwisselen van schoenen en een gezonde levensstijl te behouden, kun je de kans op het ontwikkelen van metatarsalgie verminderen. Het is belangrijk om tijdig medische hulp te zoeken en de juiste behandeling te volgen om de beste resultaten te bereiken.

Let op: Deze wiki-pagina biedt algemene informatie over metatarsalgie en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg altijd een arts voor een juiste diagnose en behandeling.

0
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies