Menu

Terug naar home

Wat is metatarsalgie

Metatarsalgie is een aandoening die wordt gekenmerkt door pijn en ongemak in de voorvoet, met name rond de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Het woord "metatarsalgie" is afgeleid van het Latijnse woord "metatarsus", wat verwijst naar de middenvoetsbeentjes, en het Griekse woord "algos", wat pijn betekent. Het is een veelvoorkomende aandoening die mensen van alle leeftijden kan treffen, maar het komt vaker voor bij sporters, en mensen die veel staan of lopen. Metatarsalgie kan het dagelijks functioneren en je mobiliteit beïnvloeden, maar er zijn verschillende behandelingsopties beschikbaar om de symptomen te verlichten en het herstel te bevorderen.

Symptomen van metatarsalgie 

Bekende symptomen zijn onder andere pijn en ongemak in het gebied van de middenvoetsbeentjes. De pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan verergeren tijdens activiteiten waarbij de voet wordt belast, zoals lopen, rennen of springen. 
De symptomen van metatarsalgie kunnen variëren, maar meestal ervaart een persoon de volgende klachten:

 • Pijn in de voorvoet: Vaak wordt er een brandende, stekende of scherpe pijn ervaren in het gebied rond de kopjes van de middenvoetsbeentjes.
 • Verergering van pijn tijdens activiteit: De pijn kan toenemen tijdens het lopen, rennen, springen of langdurig staan.
 • Gevoel van instabiliteit: Sommige mensen kunnen een gevoel van instabiliteit ervaren tijdens het lopen, alsof er een steentje in hun schoen zit.
 • Gevoeligheid voor druk: Het aanraken of drukken op het pijnlijke gebied kan ongemak veroorzaken.
 • Zwelling: In sommige gevallen kan er sprake zijn van zwelling rond de voorvoet.

Het is belangrijk op te merken dat de symptomen van metatarsalgie kunnen lijken op die van andere aandoeningen, zoals Morton's neuroom, stressfracturen of artritis. Een juiste diagnose door een medisch professional is belangrijk om eventueel een juiste behandeling te bepalen.

Oorzaken van metatarsalgie

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van metatarsalgie. Een van de meest voorkomende oorzaken is overmatige druk of belasting op de metatarsale botten. Dit kan het gevolg zijn van factoren zoals het dragen van onjuist passende schoenen, hoge hakken, het hebben van platvoeten of een hoge voetboog, overgewicht of het uitvoeren van activiteiten met hoge impact. Sommige mensen zijn ook aanleg voor metatarsalgie vanwege aandoeningen zoals reuma of diabetes.

 • Overmatige druk op de voorvoet: Langdurig staan, intensieve sportactiviteiten of het dragen van schoenen met hoge hakken kunnen de voorvoet overbelasten en leiden tot metatarsalgie.
 • Verkeerd schoeisel: Oncomfortabele schoenen, smalle puntschoenen of schoenen zonder voldoende demping kunnen de druk op de voorvoet verhogen en metatarsalgie veroorzaken.
 • Voetafwijkingen: Bepaalde voetafwijkingen, zoals een hoge voetboog, platvoeten of hamertenen, kunnen de belasting op de voorvoet vergroten en metatarsalgie veroorzaken.
 • Gewrichtsproblemen: Gewrichtsproblemen zoals artrose in de voet kunnen metatarsalgie veroorzaken door de druk op de gewrichten te verhogen.
 • Overgewicht: Overgewicht kan de druk op de voorvoet vergroten en metatarsalgie veroorzaken.

Behandeling metatarsalgie

De behandeling van metatarsalgie richt zich op het verminderen van de pijn, het verlichten van de druk op de metatarsale botten en het verbeteren van de voetconditie. 

 1. Het verminderen van de activiteit en het aanbrengen van ijs op het pijnlijke gebied kan helpen om ontstekingen te verminderen en de pijn te verlichten.
 2. Het dragen van goed passende schoenen met voldoende demping en ondersteuning kan ook helpen.
 3. Inlegzolen kunnen een nuttige aanvulling zijn op de behandeling van metatarsalgie. Ze kunnen de druk op de metatarsale botten verminderen, schokabsorptie bieden en de voetboog ondersteunen. 
 4. Bepaalde oefeningen kunnen ook gunstig zijn bij de behandeling van metatarsalgie. Deze oefeningen kunnen gericht zijn op het versterken van de spieren in de voet en enkel, het verbeteren van de flexibiliteit en het bevorderen van een goede voetfunctie.
 5. Als overgewicht een factor is, kan gewichtsverlies helpen om de druk op de voorvoet te verminderen.

Oefeningen voor Metatarsalgie

Er zijn verschillende oefeningen die kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen van metatarsalgie en het bevorderen van herstel. Enkele voorbeelden zijn:

 • Handdoekgrijp: Plaats een handdoek op de vloer en gebruik je tenen om de handdoek naar je toe te trekken.
 • Voetrollen: Rol je voet over een golfbal of een speciale voetroller om de spieren in de voet te masseren en de bloedcirculatie te stimuleren.
 • Kuitspierstretch: Plaats je handen tegen een muur en stap met één voet naar achteren. Houd je achterste been gestrekt en buig je voorste knie om een stretch in de kuitspier te voelen.

Het is altijd belangrijk om naar een arts te gaan als je pijn in de voeten ervaart die niet weggaat.

0
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies