Menu

Terug naar home

Kloven wiki - Wat is het, symptomen en hoe te behandelen

Wat zijn kloven

Kloven op de voet, ook wel bekend als hielspleten of voetkloven, zijn scheuren of barsten in de huid van de voeten. Ze ontstaan meestal op de hielen, maar kunnen ook voorkomen op andere delen van de voet. Kloven kunnen variëren in diepte en ernst, van oppervlakkige barstjes tot diepere en pijnlijke scheuren. Kloven kunnen een bron van ongemak en pijn zijn voor veel mensen. Deze aandoening is een veelvoorkomend probleem dat vooral voorkomt bij mensen met een droge huid. Het kan resulteren in diepe scheuren en barsten in de huid van de voeten, wat leidt tot pijnlijke symptomen en mogelijke complicaties. Het begrijpen van de symptomen, oorzaken en behandelingen van kloven is nodig om effectieve maatregelen te nemen en verlichting te bieden.

Symptomen van kloven

Kloven worden vaak veroorzaakt door droogheid en een gebrek aan vocht in de huid. Kloven kunnen erg pijnlijk en ongemakkelijk zijn, en kunnen zelfs leiden tot bloedingen en infecties als ze niet goed worden behandeld. Het is belangrijk om kloven goed te verzorgen omdat ze vatbaar kunnen zijn voor infecties. Regelmatige verzorging en hydratatie van de voeten, evenals het vermijden van overmatige druk en wrijving, kunnen helpen om kloven te voorkomen en te genezen. 

Hier zijn enkele symptomen die kunnen optreden bij kloven in de voeten:

  • Ruwe en droge huid: Kloven worden vaak voorafgegaan door een droge huid. De huid kan ruw aanvoelen en er kunnen schilfers aanwezig zijn.
  • Barsten en scheuren: Het belangrijkste symptoom van kloven is de aanwezigheid van barsten en scheuren in de huid. Deze kunnen variëren in grootte en diepte. In sommige gevallen kunnen de kloven diep genoeg zijn om te bloeden.
  • Pijn en ongemak: Kloven kunnen pijnlijk zijn, vooral bij het lopen of staan. De scheuren in de huid kunnen de zenuwuiteinden blootleggen, wat leidt tot gevoeligheid en ongemak.
  • Roodheid en ontsteking: Als reactie op de kloven kan de huid rondom het getroffen gebied rood worden en ontstoken raken. Dit kan ook gepaard gaan met zwelling.
  • Bloedingen: Diepe kloven kunnen bloeden, vooral bij beweging of wanneer er druk op wordt uitgeoefend. Dit kan leiden tot het ontstaan van bloedvlekken op sokken of schoenen.
  • Risico op infectie: De open huidbarrières als gevolg van kloven verhogen het risico op infectie. Bacteriën en schimmels kunnen gemakkelijker de huid binnendringen en een infectie veroorzaken. Dit kan leiden tot roodheid, zwelling, pusvorming en zelfs koorts in ernstigere gevallen.

Oorzaken van kloven

Verschillende factoren kunnen een oorzaak zijn waardoor koven aan je voeten ontstaan. Een belangrijke oorzaak van kloven is een gebrek aan vocht in de huid. Droge huid kan ontstaan door verschillende redenen, zoals blootstelling aan droge lucht, koud weer, overmatig gebruik van zeep en warm water, en onvoldoende hydratatie. Wanneer de huid uitdroogt, wordt deze minder elastisch en flexibel, waardoor scheuren kunnen ontstaan. Daarnaast kunnen harde oppervlakken en overmatige druk op de voeten bijdragen aan het ontstaan van kloven. Bij langdurig staan of lopen op harde ondergronden, zoals betonnen vloeren, kan de huid onder de voeten extra belast worden. Dit kan leiden tot eeltvorming en verhoogde druk op bepaalde gebieden, wat uiteindelijk kan resulteren in kloven.

Slecht passende schoenen kunnen ook een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van kloven aan de voeten. Schoenen die te strak zitten, schuren of wrijven tegen de huid en kunnen zo bijdragen aan het ontstaan van kloven, met name in de hiel. Open schoenen of slippers stellen de voeten bloot aan externe factoren zoals stof, vuil en schurende oppervlakken, wat het risico op kloven kan verhogen.

Bepaalde medische aandoeningen kunnen ook bijdragen aan het ontstaan van kloven aan de voeten. Huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis kunnen de huid kwetsbaarder maken en het risico op kloven vergroten. Diabetes kan ook een rol spelen, omdat het de bloedtoevoer naar de voeten kan beïnvloeden en de genezing van wonden kan vertragen, waardoor het risico op kloven toeneemt.

Behandeling van kloven

Om kloven aan de voeten te voorkomen, is het belangrijk om de huid goed gehydrateerd te houden. Het gebruik van vochtinbrengende crèmes, het vermijden van overmatige blootstelling aan water, het dragen van comfortabele en goed passende schoenen, en regelmatig scrubben van de voeten kunnen helpen om kloven te voorkomen. In gevallen waarin kloven al aanwezig zijn, kan het raadzaam zijn om een medisch specialist te raadplegen voor een passende behandeling. Kloven aan de voeten kunnen ongemak en pijn veroorzaken, maar met de juiste behandeling en preventieve maatregelen kunnen ze worden verminderd en genezen. Het handhaven van een goede voethygiëne, het verminderen van druk en wrijving, en het regelmatig hydrateren van de voeten zijn allemaal belangrijke stappen bij de behandeling van kloven aan de voeten.

De eerste stap bij de behandeling van kloven aan de voeten is het handhaven van een goede voethygiëne. Regelmatig je voeten wassen en goed afdrogen is belangrijk. Daarnaast is het essentieel om overmatige druk op de voeten te verminderen. Het dragen van goed passende schoenen die voldoende ondersteuning bieden, kan helpen om de druk gelijkmatig over de voeten te verdelen en kloven te voorkomen. Het regelmatig aanbrengen van een diep hydraterende crème of zalf op de kloven kan helpen om de huid te verzachten en te genezen. Het gebruik van een puimsteen of voetvijl kan worden aanbevolen om dode huidcellen voorzichtig te verwijderen en de gladheid van de huid te herstellen. Voor ernstigere kloven kan het nodig zijn om een arts te raadplegen die mogelijk een medische ingreep of behandeling kan aanbevelen.

Kort samengevat:

  • Hydrateren: Regelmatig gebruik van een vochtinbrengende crème of zalf op de voeten kan helpen bij het herstellen en voorkomen van kloven. Het is vooral belangrijk om dit te doen na het douchen of baden, wanneer de huid vochtig is en de crème beter kan worden opgenomen.
  • Vijlen: Het gebruik van een puimsteen of een voetvijl kan helpen bij het verwijderen van droge, harde huid en eelt rondom de kloven. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn en niet te veel te vijlen, om verdere beschadiging van de huid te voorkomen.
  • Beschermende maatregelen: Het dragen van goed passende schoenen met gesloten hakken en goede ondersteuning kan helpen om de druk op de voeten te verminderen en kloven te voorkomen. Daarnaast kunnen het dragen van sokken van natuurlijke materialen en het vermijden van langdurige blootstelling aan koude en droge omstandigheden de huid van de voeten beschermen.
  • Medische behandeling: In ernstige gevallen van kloven kan het raadzaam zijn om een medische professional te raadplegen. Deze kan mogelijk een voorgeschreven crème of zalf aanbevelen om de genezing te bevorderen.

Oplossing voor kloven

Om kloven aan de voeten te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig aandacht aan de voetverzorging te besteden. Blijf gehydrateerd, draag geschikte schoenen, verwijder overtollig eelt en neem contact op met een medisch professional als de kloven aanhouden of verergeren. Met de juiste zorg en behandeling kunnen kloven aan de voeten worden verlicht en voorkomen, waardoor je weer comfortabel op je voeten kunt staan. Bij aanhoudende of ernstige kloven is het altijd raadzaam om een zorgverlener te raadplegen voor een professionele beoordeling en aanbevelingen.

Let op: Deze wiki-pagina biedt algemene informatie over kloven en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg altijd een arts voor een juiste diagnose en behandeling.

0
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies