Menu

Terug naar home

Wat is fasciitis plantaris

Fasciitis plantaris, ook wel bekend als hielpijn of hielspoor, is een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door pijn en ontsteking van de plantaire fascia, een dikke band van weefsel die zich uitstrekt van de hiel tot aan de bal van de voet. Deze peesplaat is een belangrijk onderdeel vanje voet en het helpt bij het ondersteunen van de voet en het absorberen van schokken tijdens het lopen en staan. Als de fasciitis plantaris ontstoken raakt, kan dit leiden tot pijn en stijfheid in de hiel en de voet, vooral bij het opstaan in de ochtend of na lange perioden van inactiviteit. 

Symptomen van fasciitis plantaris

Het belangrijkste symptoom van fasciitis plantaris is pijn onder de hiel, die meestal optreedt bij de eerste paar stappen in de ochtend of na langdurig zitten. De pijn kan scherp, stekend of brandend zijn en kan zich verspreiden naar de boog van de voet. Na verloop van tijd kan de pijn zich gedurende de dag verergeren na langdurige activiteit. In sommige gevallen kan er ook sprake zijn van zwelling en gevoeligheid in het getroffen gebied.

De belangrijkste symptomen van fasciitis plantaris zijn:

 • Hielpijn: Doorgaans wordt de pijn ervaren aan de onderkant van de hiel, vlakbij de aanhechting van de plantaire fascia. De pijn is meestal erger na langdurige inactiviteit, zoals 's ochtends bij het opstaan of na langdurig zitten.
 • Pijn bij beweging: Pijn kan ook optreden tijdens het lopen, rennen of springen, vooral na een periode van rust.
 • Stijfheid en gevoeligheid: De hiel kan stijf en gevoelig aanvoelen, en het aanraken van het getroffen gebied kan pijnlijk zijn.

Oorzaken van fasciitis plantaris

De oorzaak van fasciitis plantaris is vaak overbelasting van de voet, bijvoorbeeld door te veel lopen of staan, of door het dragen van slecht passende schoenen. Er zijn verschillende factoren die bijdragen aan het ontstaan van fasciitis plantaris:

 • Overbelasting: Herhaaldelijke belasting van de voetboog, zoals langdurig lopen of hardlopen, kan de fasciitis plantaris irriteren en ontsteken.
 • Verkeerde voetstand: Een afwijkende voetstand, zoals platvoeten of een hoge voetboog, kan leiden tot een ongelijke verdeling van de belasting op de voet, waardoor de peesplaat overmatig wordt belast.
 • Verkeerd schoeisel: Slecht passende schoenen, schoenen zonder voldoende ondersteuning of schoenen met versleten demping kunnen de kans op fasciitis plantaris vergroten.
 • Leeftijd: Fasciitis plantaris komt vaker voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar oud.
 • Overgewicht: Overgewicht legt extra druk op de voeten en kan de kans op fasciitis plantaris vergroten.

Behandelingen en wat kan je zelf doen voor fasciitis plantaris

De behandeling van fasciitis plantaris richt zich op het verminderen van pijn en ontsteking, het bevorderen van genezing en het voorkomen van verdere blessures. Enkele veelvoorkomende behandelings- en zelfzorgmaatregelen zijn:

 1. Rust en vermijden van activiteiten die de pijn verergeren.
 2. Het aanbrengen van ijs op het getroffen gebied om ontsteking te verminderen.
 3. Het dragen van goed passende schoenen met voldoende demping en ondersteuning.
 4. Het gebruik van inlegzolen om de druk op de voet te verminderen en de voetboog te ondersteunen.
 5. Fysiotherapie, inclusief rekoefeningen, om de spieren en pezen rond de voet en enkel te versterken en flexibiliteit te bevorderen.

Oefeningen voor fasciitis plantaris

Enkele oefeningen die kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen van fasciitis plantaris zijn:

 • Rekoefeningen voor de kuitspieren: Ga met gestrekte benen tegen een muur staan, plaats één voet achterwaarts en buig het voorste been. Houd deze positie vast om een rek te voelen in de kuitspier. Herhaal dit aan beide zijden.
 • Handdoekoefening: Ga op een stoel zitten met een handdoek op de grond voor je voeten. Plaats de bal van je voet op de handdoek en trek de handdoek naar je toe door je tenen te krullen. Herhaal dit meerdere keren.
 • Rollen met een golfbal: Plaats een golfbal onder je voet en rol deze heen en weer met behulp van lichte druk. Dit kan helpen bij het masseren van de fascia en het verminderen van pijn.

Het is belangrijk om deze oefeningen regelmatig en met zorg uit te voeren. Overmatige belasting kan de symptomen verergeren.

Oplossing

Hoewel fasciitis plantaris een pijnlijke aandoening kan zijn, is het meestal goed te behandelen met een combinatie van rust, stretching en oefeningen, fysiotherapie en het dragen van geschikt schoeisel en inlegzolen.

Bij aanhoudende pijn of als de symptomen verergeren, is het raadzaam om een arts of een specialist op het gebied van voet- en enkelproblemen te raadplegen.

0
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies