Menu

Home Diabetische voet wiki - Oorzaken, symptomen en behandeling

Diabetische voet wiki - Oorzaken, symptomen en behandeling

Diabetische voet

De diabetische voet is een aandoening die wordt veroorzaakt door diabetes mellitus (suikerziekte) en kan leiden tot ernstige complicaties. Het is een veelvoorkomende en potentieel ernstige complicatie van diabetes, die zorgvuldige aandacht en behandeling vereist om complicaties te voorkomen. In deze wiki-pagina zullen we bespreken wat een diabetische voet is, de symptomen, oorzaken en behandelingen.

Wat is een diabetische voet?

Een diabetische voet verwijst naar een aandoening waarbij er schade en complicaties optreden aan de voeten van mensen met diabetes. Het hoge bloedsuikergehalte bij diabetes kan leiden tot schade aan de zenuwen (diabetische neuropathie) en bloedvaten (diabetische angiopathie). Deze schade kan het vermogen van het lichaam om normaal te functioneren beïnvloeden, met name in de voeten.

Symptomen van diabetische voet

De symptomen van een diabetische voet kunnen variëren van milde tot ernstige problemen. Enkele veelvoorkomende symptomen zijn:

 • Zweren: Wonden of zweren die langzaam genezen, vooral onder de voet.
 • Gevoelloosheid: Verminderd gevoel in de voeten, wat kan leiden tot het niet opmerken van kleine verwondingen.
 • Pijn: Pijn of een branderig gevoel in de voeten.
 • Infectie: Verhoogde gevoeligheid voor infecties in de voeten, met symptomen zoals roodheid, zwelling en pus.
 • Veranderingen in de huid: Verdikking, verkleuring of glanzende huid op de voeten.
 • Veranderingen in de nagels: Dikke, broze of geïnfecteerde teennagels.
 • Slechte doorbloeding: Koude voeten, verzwakte voetpulsen.

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle mensen met diabetes deze symptomen ontwikkelen, maar het risico is groter bij mensen die al langdurig diabetes hebben.

Oorzaken diabetische voet

De ontwikkeling van een diabetische voet wordt meestal veroorzaakt door langdurig verhoogde bloedsuikerspiegels en ongecontroleerde diabetes. Enkele specifieke oorzaken zijn onder andere:

 • Diabetische neuropathie: Beschadigde zenuwen als gevolg van diabetes kunnen het gevoel in de voeten verminderen, waardoor kleine verwondingen onopgemerkt kunnen blijven en zich kunnen ontwikkelen tot zweren.
 • Diabetische angiopathie: Schade aan de bloedvaten vermindert de bloedtoevoer naar de voeten, waardoor het genezingsproces van wonden wordt vertraagd en infecties zich kunnen ontwikkelen.
 • Onjuiste voetverzorging: Slechte voetverzorging kan bijdragen aan het ontstaan van voetproblemen bij mensen met diabetes.
 • Naast deze factoren kunnen andere risicofactoren zoals roken, hoge bloeddruk, obesitas en een slechte bloedglucosecontrole het risico op het ontwikkelen van een diabetische voet vergroten.

Behandeling en zelfzorg

De behandeling van de diabetische voet vereist meestal een multidisciplinaire aanpak, waarbij samenwerking tussen jezelf, huisarts en/of diabetesverpleegkundige van groot belang is. Er zijn echter ook stappen die je zelf kunnen nemen om je voeten te beschermen en de gezondheid ervan te behouden. Enkele belangrijke aspecten van zelfzorg bij de diabetische voet zijn:

 • Regulatie van bloedsuikerspiegel: Het handhaven van een goede bloedsuikerspiegel is van cruciaal belang voor het voorkomen van complicaties bij de diabetische voet. Door een gezonde levensstijl te handhaven, inclusief een uitgebalanceerd dieet, regelmatige lichaamsbeweging en het volgen van medicatie-adviezen, kunnen mensen met diabetes hun bloedsuikerspiegel binnen een acceptabel bereik houden.
 • Dagelijkse voetinspectie: Het uitvoeren van dagelijkse voetinspecties is een belangrijke gewoonte die mensen met diabetes moeten aannemen. Het controleren van de voeten op blaren, wondjes, roodheid of zwelling kan helpen bij het vroegtijdig opsporen van mogelijke problemen. Als er afwijkingen worden waargenomen, moet onmiddellijk medische hulp worden ingeschakeld.
 • Geschikte schoenen en sokken dragen: Het dragen van goed passende schoenen en sokken is van vitaal belang om drukpunten en wrijving te verminderen. Draag bijvoorbeeld sokken die vocht absorberen en naadloos zijn om wrijving te verminderen.
 • Nagelverzorging: Het is belangrijk om de teennagels op de juiste manier te knippen om letsel en ingegroeide nagels te voorkomen. Het is raadzaam om de nagels recht af te knippen en niet te kort te maken. Als het knippen van nagels moeilijk is vanwege verminderd gevoel of andere complicaties, kan een podotherapeut hulp bieden.
 • Dagelijkse voetverzorging: Regelmatige voetverzorging is essentieel voor mensen met diabetes. Het omvat het dagelijks wassen van de voeten met lauw water en milde zeep, gevolgd door het zorgvuldig afdrogen, vooral tussen de tenen. Het aanbrengen van een vochtinbrengende crème op de voeten (niet tussen de tenen) kan helpen om de huid zacht en gehydrateerd te houden.

Het is belangrijk voor mensen met diabetes om regelmatig hun voeten te controleren op tekenen van letsel of veranderingen en onmiddellijk medische hulp te zoeken als er problemen optreden.

Let op: Deze wiki-pagina is bedoeld als informatief en vervangt niet het advies van een medische professional. Raadpleeg altijd een arts voor een nauwkeurige diagnose en behandeling van een diabetische voet.

0
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies