Menu

Home Morton neuroom wiki - Wat is het, symptomen en hoe te behandelen

Morton neuroom wiki - Wat is het, symptomen en hoe te behandelen

Wat is Morton neuroom

Morton neuroom, ook bekend als Morton's metatarsalgie of Morton's neuroma, is een pijnlijke aandoening die meestal voorkomt in de voorvoet, tussen de derde en vierde teen. Het is genoemd naar de Amerikaanse orthopedisch chirurg Thomas G. Morton, die de aandoening voor het eerst beschreef in 1876. Een Morton neuroom ontstaat wanneer het weefsel rond de zenuw tussen de middenvoetsbeentjes dikker wordt, waardoor er druk ontstaat op de zenuw. Dit kan leiden tot intense pijn en ongemak tijdens het lopen of staan.

Symptomen Morton neuroom

De symptomen van Morton neuroom variëren van persoon tot persoon, maar kunnen de volgende kenmerken hebben:

 • Pijn: Het meest voorkomende symptoom is pijn in de voorvoet, vooral tussen de derde en vierde teen. Deze pijn kan brandend, stekend of tintelend aanvoelen en kan uitstralen naar de tenen of de rest van de voet.
 • Gevoelloosheid: Sommige mensen kunnen gevoelloosheid of een doof gevoel ervaren in de betrokken tenen.
 • Verminderde mobiliteit: De pijn en het ongemak kunnen het moeilijk maken om normale activiteiten uit te voeren, zoals wandelen of sporten.

Oorzaken van Morton neuroom

De exacte oorzaak van Morton neuroom is nog niet volledig duidelijk, maar er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan ervan:

 • Schoeisel: Strakke schoenen, vooral met hoge hakken, kunnen de druk op de voorvoet vergroten en het risico op het ontwikkelen van een Morton neuroom verhogen.
 • Voetafwijkingen: Bepaalde voetafwijkingen, zoals platvoeten, hoge voetbogen of abnormale looppatronen, kunnen de druk op de voorvoet veranderen en het risico op het ontwikkelen van een Morton neuroom vergroten.
 • Overmatige belasting: Activiteiten die herhaalde druk op de voorvoet uitoefenen, zoals hardlopen of springen, kunnen bijdragen aan het ontstaan van een Morton neuroom.
 • Geslacht: Morton neuroom komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, mogelijk als gevolg van het dragen van oncomfortabel schoeisel.

Behandeling van Morton neuroom

De behandeling van Morton neuroom kan variëren, afhankelijk van de ernst van de symptomen. Enkele veelvoorkomende behandelingsopties zijn:

 • Rust en ijs: Rust nemen en ijs aanbrengen op het getroffen gebied kan de ontsteking verminderen en tijdelijke verlichting bieden.
 • Aanpassing van schoeisel: Het dragen van ruimere schoenen met een lage hak en voldoende ruimte in de voorvoet kan de druk op het Morton neuroom verminderen.
 • Steunzolen: Het gebruik van steunzolen of een voorvoetkussen kan de voetboog ondersteunen en de druk op de voorvoet verminderen.
 • Hydrateren en vijlen: Het hydrateren van de huid en het vijlen van eeltplekken kunnen helpen om de druk op het Morton neuroom te verminderen en de symptomen te verlichten.

Het is echter belangrijk op te merken dat zelfzorgmaatregelen de onderliggende oorzaak van Morton neuroom niet kunnen genezen, maar ze kunnen wel verlichting bieden en de symptomen helpen beheersen.

Het is altijd raadzaam om een medische professional te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling van Morton neuroom.

0
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies