Menu

Home Morton neuroom wiki - Wat is het, symptomen en hoe te behandelen

Morton neuroom wiki - Wat is het, symptomen en hoe te behandelen

Wat is Morton neuroom

Morton neuroom, ook bekend als Morton's metatarsalgie of Morton's neuroma, is een pijnlijke aandoening die meestal voorkomt in de voorvoet, tussen de derde en vierde teen. Het is genoemd naar de Amerikaanse orthopedisch chirurg Thomas G. Morton, die de aandoening voor het eerst beschreef in 1876. Een Morton neuroom ontstaat wanneer het weefsel rond de zenuw tussen de middenvoetsbeentjes dikker wordt, door de vorming van een verdikking of knobbeltje, waardoor er druk ontstaat op de zenuw. Dit kan leiden tot intense pijn en ongemak tijdens het lopen of staan.

Symptomen van Morton neuroom

De meest voorkomende symptomen van Morton neuroom is pijn in de bal van de voet. Deze pijn kan variëren van mild tot ernstig en kan tintelend of brandend aanvoelen. Sommige mensen omschrijven het als een gevoel alsof er een steentje in hun schoen zit. De pijn treedt vaak op tijdens het lopen of staan, vooral bij het dragen van strakke schoenen of hoge hakken. Het kan zich ook verspreiden naar de tenen en soms zelfs naar de enkel. Mensen met Morton neuroom kunnen ook het gevoel hebben dat hun tenen doof of verdoofd zijn. Daarnaast kunnen mensen met Morton neuroom ook andere symptomen ervaren, zoals een branderig gevoel of zwelling in het gebied tussen de derde en vierde tenen. Sommige mensen hebben moeite om op de bal van hun voet te staan vanwege de pijn en ervaren een gevoel van instabiliteit. Het is altijd raadzaam om Morton neuroom te laten diagnosticeren door een medische professional.

De symptomen van Morton neuroom variëren van persoon tot persoon, maar kunnen de volgende kenmerken hebben:

 • Pijn: Het meest voorkomende symptoom is pijn in de voorvoet, vooral tussen de derde en vierde teen. Deze pijn kan brandend, stekend of tintelend aanvoelen en kan uitstralen naar de tenen of de rest van de voet.
 • Gevoelloosheid: Sommige mensen kunnen gevoelloosheid of een doof gevoel ervaren in de betrokken tenen.
 • Verminderde mobiliteit: De pijn en het ongemak kunnen het moeilijk maken om normale activiteiten uit te voeren, zoals wandelen of sporten.

Oorzaken van Morton neuroom

Een van de oorzaken van Morton neuroom is de herhaalde druk of wrijving op de zenuw in de voet. Dit kan optreden als gevolg van het dragen van oncomfortabele schoenen, met name hoge hakken of smalle schoenen waarbij de tenen samengedrukt worden. Deze beperkte ruimte kan leiden tot extra druk van de zenuw, waardoor deze geïrriteerd en ontstoken raakt. Een andere mogelijke oorzaak is een afwijking in de voetstructuur. Mensen met platvoeten of hoge voetboog hebben een verhoogd risico op het ontwikkelen van Morton neuroom. Deze structurele afwijkingen kunnen leiden tot een ongelijke verdeling van het lichaamsgewicht op de voet, wat resulteert in overmatige druk op de zenuw.

Trauma aan de voet kan ook bijdragen aan het ontstaan van Morton neuroom. Dit kan optreden als gevolg van een blessure, zoals het stoten van de voet tegen een hard oppervlak of het ervaren van herhaalde impact tijdens het sporten. Het trauma kan de zenuw beschadigen en het risico op het ontwikkelen van een neuroom vergroten. Ten slotte kunnen bepaalde activiteiten de kans op het ontwikkelen van Morton neuroom vergroten. Activiteiten die langdurig staan of lopen vereisen, zoals beroepen waarbij men veel moet staan of sporten met veel impact op de voeten, kunnen de zenuwen in de voet overbelasten en de kans op een neuroom vergroten.

Verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van Morton neuroom:

 • Schoeisel: Strakke schoenen, vooral met hoge hakken, kunnen de druk op de voorvoet vergroten en het risico op het ontwikkelen van een Morton neuroom verhogen.
 • Voetafwijkingen: Bepaalde voetafwijkingen, zoals platvoeten, hoge voetbogen of abnormale looppatronen, kunnen de druk op de voorvoet veranderen en het risico op het ontwikkelen van een Morton neuroom vergroten.
 • Overmatige belasting: Activiteiten die herhaalde druk op de voorvoet uitoefenen, zoals hardlopen of springen, kunnen bijdragen aan het ontstaan van een Morton neuroom.
 • Geslacht: Morton neuroom komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, mogelijk als gevolg van het dragen van oncomfortabel schoeisel.

Behandeling van Morton neuroom

Een behandeling voor Morton neuroom hangt af van verschillende factoren, waaronder de ernst van de symptomen, de medische geschiedenis en individuele voorkeuren. De behandeling wordt meestal bepaald op basis van de ernst van de symptomen en de impact ervan op je dagelijkse activiteiten. Een eerste aanpak is de het dragen van comfortabele schoenen met een brede neus, zodat er voldoende ruimte is voor de tenen. Het vermijden van hoge hakken en schoenen met smalle punten kan de druk op de zenuw verminderen. Het gebruik van inlegzolen kan ook helpen bij het verbeteren van de voetboog en het verlichten van de druk op de zenuw. Het toepassen van ijs, koude therapie, op het getroffen gebied kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en pijn.

Als de symptomen aanhouden, kan het gebruik van ondersteundende hulpmiddelen zoals teenkussentjes, teenafscheiders of inlegzolen nuttig zijn. Deze hulpmiddelen kunnen de druk op de zenuw verminderen en de pijn verlichten. Fysiotherapie kan ook worden aanbevolen om de spieren in de voet en het onderbeen te versterken en de mobiliteit te verbeteren.

Enkele veelvoorkomende behandelingsopties op een rijtje:

 • Rust en koude therapie: Rust nemen en ijs aanbrengen op het getroffen gebied kan de ontsteking verminderen en tijdelijke verlichting bieden.
 • Aanpassing van schoeisel: Het dragen van ruimere schoenen met een lage hak en voldoende ruimte in de voorvoet kan de druk op het Morton neuroom verminderen.
 • Inlegzolenzolen: Het gebruik van steunzolen of een voorvoetkussen kan de voetboog ondersteunen en de druk op de voorvoet verminderen.
 • Hydrateren en vijlen: Het hydrateren van de huid en het vijlen van eeltplekken kunnen helpen om de druk op het Morton neuroom te verminderen en de symptomen te verlichten.

Het is echter belangrijk op te merken dat zelfzorgmaatregelen de onderliggende oorzaak van Morton neuroom niet kunnen genezen, maar ze kunnen wel verlichting bieden en de symptomen helpen beheersen. Het is altijd raadzaam om een medische professional te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling van Morton neuroom.

Oefeningen voor Morton neuroom

Om de pijn en symptomen van een Morton neuroom te verminderen, kun je verschillende oefeningen doen. Deze oefeningen zijn gericht op het versterken van de voet- en enkelgewrichten, het verbeteren van de flexibiliteit en het verminderen van druk op de zenuw. 

Een van de belangrijkste oefeningen voor een Morton neuroom is het stretchen van de voetboog. Dit kan worden gedaan door op een verhoogd oppervlak te staan, zoals een traptrede, met de tenen over de rand hangend. Laat de hielen langzaam zakken en voel een rek in de voetboog. Houd deze positie enkele seconden vast en herhaal de oefening meerdere keren.

Daarnaast kunnen oefeningen die de tenen strekken en samentrekken helpen bij het verlichten van de pijn. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van een handdoek. Plaats de handdoek op de grond en probeer met je tenen de handdoek naar je toe te trekken. Daarna kun je de handdoek met je tenen weer wegduwen.

Verder kan het versterken van de voetspieren helpen bij het ondersteunen van de middenvoetsbeentjes en het verminderen van druk op de zenuw. Een eenvoudige oefening hiervoor is het oppakken van kleine voorwerpen met je tenen, zoals een potlood of een marmer, en deze weer neerleggen.

Oplossing voor Morton neuroom

Het begrijpen van de oorzaken van Morton neuroom kan helpen bij het nemen van preventieve maatregelen. Het dragen van comfortabele schoenen met voldoende ruimte voor de tenen en het vermijden van langdurige druk op de voet kan het risico op het ontwikkelen van deze aandoening verminderen. Het is ook belangrijk om de voeten goed te ondersteunen en eventuele voetafwijkingen te laten behandelen om overmatige belasting op de zenuwen te voorkomen. Bij aanhoudende symptomen is het raadzaam om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Let op: Deze wiki-pagina biedt algemene informatie over Morton neuroom en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg altijd een arts voor een juiste diagnose en behandeling.
 

0
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies