Menu

Terug naar home

Wat is een holvoet?

Een holvoet is een voetaandoening waarbij de boog van de voet overdreven hoog is. In plaats van dat de voet de grond gelijkmatig raakt, worden alleen de hiel en de bal van de voet belast, wat resulteert in een onnatuurlijke loopgang. Er zijn verschillende vormen van holvoet, variërend in ernst en oorzaken. De twee meest voorkomende soorten holvoet zijn:

 • Flexibele holvoet: Dit is de mildste vorm van holvoet. Bij flexibele holvoet kan de voetboog normaal lijken wanneer er geen gewicht op wordt uitgeoefend, maar wordt hij hoger wanneer er druk op wordt uitgeoefend. Dit type holvoet kan gepaard gaan met milde symptomen en kan vaak goed reageren op conservatieve behandelingen, zoals steunzolen.
 • Stijve holvoet: Stijve holvoet is een ernstigere vorm van de aandoening. Bij dit type holvoet is de voetboog constant verhoogd, zelfs wanneer er geen druk op wordt uitgeoefend. Gelukkig zijn er behandelingsopties beschikbaar, waaronder inlegzolen en specifieke oefeningen, die kunnen helpen de klachten te verminderen en de functionaliteit van de voet te verbeteren.

Symptomen van holvoeten

Een holvoet kan leiden tot overbelasting van bepaalde gewrichten en spieren in de voet en benen, wat weer kan leiden tot pijn en ongemak. Mensen met een holvoet hebben vaak de volgende symptomen:

 • Booghoogte: Een van de meest opvallende kenmerken van een holvoet is de hoge boog. De boog van de voet lijkt overdreven verhoogd, waardoor de voet niet volledig de grond raakt tijdens het lopen of staan.
 • Pijn en ongemak: Holvoeten kunnen pijn en ongemak veroorzaken in de voet, hiel, enkels en zelfs de benen. Dit kan variëren van milde tot ernstige pijn.
 • Instabiliteit: Het hebben van een holvoet kan de stabiliteit van de voet verminderen, waardoor het moeilijker kan zijn om evenwicht te bewaren tijdens het staan of lopen.
 • Vermoeidheid: Personen met holvoeten kunnen sneller vermoeid raken tijdens fysieke activiteiten, vanwege de veranderde voetmechanica en de extra inspanning die nodig is om de voet goed te gebruiken.
 • Problemen met het dragen van schoenen: Sommige mensen met een holvoet kunnen problemen ervaren met het dragen van bepaalde soorten schoenen vanwege de afwijkende vorm van de voet.

Oorzaken van holvoeten

Er zijn verschillende oorzaken van holvoeten. Sommige mensen zijn geboren met een holvoet of ontwikkelen deze al op jonge leeftijd, terwijl anderen deze pas op latere leeftijd ontwikkelen. Een van de meest voorkomende oorzaken van een holvoet is het dragen van te krappe of ondersteunende schoenen. Dit kan leiden tot een vermindering van de boog van de voet en de ontwikkeling van een holvoet. Andere oorzaken kunnen zijn:

 • Erfelijkheid: Holvoeten kunnen in sommige gevallen worden veroorzaakt door genetische factoren. Sommige mensen hebben een natuurlijke aanleg om een hogere voetboog te ontwikkelen.
 • Trauma: Een blessure aan de voet of enkel kan leiden tot het ontstaan van holvoeten.
 • Spieronevenwichtigheden: Onevenwichtigheden in de spieren en pezen van de voet en enkel kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van holvoeten.
 • Overgewicht: Het dragen van extra gewicht kan leiden tot extra druk op de voeten en de ontwikkeling van een holvoet.
 • Zwangerschap: Tijdens de zwangerschap kan het gewicht van de baby leiden tot veranderingen in de vorm van de voeten en de ontwikkeling van een holvoet.
 • Ouderdom: De spieren en gewrichten in de voeten kunnen met de leeftijd verzwakken, wat kan leiden tot de ontwikkeling van een holvoet.
 • Bepaalde ziektes of aandoeningen: Sommige ziektes of aandoeningen, zoals diabetes, reumatoïde artritis, en multiple sclerose, kunnen leiden tot de ontwikkeling van een holvoet.

Behandelingen en zelfzorgmaatregelen

De behandeling van holvoeten richt zich op het verminderen van pijn, het verbeteren van de functionaliteit van de voet en het voorkomen van complicaties. Enkele behandelopties zijn onder andere:

 • Inlegzolen: Het dragen van speciale inlegzolen of steunzolen kan helpen om de druk op de voet te verdelen en de stabiliteit te verbeteren. Deze inlegzolen worden meestal op maat gemaakt om te voldoen aan de individuele behoeften van de persoon.
 • Kies comfortabele schoenen: Draag schoenen die goed passen, voldoende ondersteuning bieden en schokken absorberen.
 • Fysiotherapie: Fysiotherapie kan helpen om de spieren in de voet en enkel te versterken, de flexibiliteit te verbeteren en de stabiliteit te vergroten.
 • Kussens of pads: Door kussens of pads te gebruiken om de druk op bepaalde gebieden te verminderen, kan de pijn worden verminderd.
 • Massage: Massage kan helpen om de spieren in de voet te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren.
 • Voet- en enkeloefeningen: Regelmatige oefeningen gericht op het versterken van de spieren in de voet en enkel kunnen helpen de stabiliteit te verbeteren en pijn te verminderen.
 • Chirurgische ingreep: In ernstige gevallen kan een chirurgische ingreep worden overwogen om de voetstructuur te corrigeren en de functionaliteit te verbeteren. Dit is echter zelden nodig.

Bij twijfel over een behandeling is het altijd raadzaam om advies in te winnen bij een medisch professional. 

Conclusie

Een holvoet is een voetafwijking waarbij de voetboog hoger is dan normaal. Het kan leiden tot pijn, ongemak en beperkingen bij het lopen en staan. Behandelingsopties omvatten het dragen van orthopedische schoenen, het gebruik van inlegzolen, fysiotherapie en het uitvoeren van specifieke oefeningen om de voetfunctie te verbeteren.

0
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies