Menu

Keuzehulp

Maak jij wel eens je schoenen schoon?

Home Maak jij wel eens je schoenen schoon?
Maak jij wel eens je schoenen schoon?
Maak jij je schoenen schoon

Het is misschien een gekke vraag, maar als je het goed bekijkt is het nog niet zo gek. Al onze kleding wordt na het dragen altijd schoon gemaakt. Even in de wasmachine, netjes strijken, opvouwen en in de kast. Dan hebben schoenen het toch wel wat zwaarder. Bij thuiskomst worden ze na het dragen in een hoek of kast gegooid. En liefst op een afgesloten plek waar de luchtjes die er vanaf kunnen komen niet in de woonkamer te ruiken zijn. Maar schoonmaken?

Schoenen reinigen is belangrijk

We kunnen wel stellen dat schoenen het meest intensief van alle kleding wordt gebruikt. Ons hele gewicht staat er op en daarbij schuren de zolen over allerlei ondergronden. Regen, wind, zon of zand zijn enkele elementen waar de schoenen mee te maken krijgen. En wat dacht je van de ietwat dampende en zweterige voeten die er in zitten? Je kunt je dan dus ook wel voorstellen dat het schoonmaken van schoenen geen overbodig luxe is.

Bacteriën en schimmels in je schoenen

Dat er in deze omstandigheden bacteriën en schimmels gaan ontstaan is niet zo verwonderlijk. Wanneer schoenen vochtig worden, bijvoorbeeld door zweetvoeten, kunnen bacteriën en schimmels sneller vermenigvuldigen. Een vochtige omgeving is  ideaal voor schimmels om zich lekker te vermeerderen. Dit heeft ten eerste het gevolg dat er geurtjes gaan ontstaan. Vooral bij sportschoenen en werkschoenen is dat vaak overduidelijk. Maar er zijn genoeg mensen die ook in hun gewone schoenen last hebben van overmatige zweetlucht.

Beroepen waar hygiëne belangrijk is

Ziekenhuis schoenenDat schoenen in de regel wat minder aandacht krijgen ten opzichte van de rest van onze kleding is normaal gesproken nog wel te begrijpen. Maar wat nu als je een beroep hebt waar hygiëne belangrijk is? Bijvoorbeeld als je in de zorg werkt. Artsen, verpleegkundigen, verzorgenden, tandartsen, pedicures, schoonmakers en nog veel meer beroepen, moeten allerlei eisen naleven ten behoeve van hygiëne. Viezigheid is nou eenmaal niet iets dat dat je in een ziekenhuis, restaurant of wellness resort verwacht.

In ziekenhuizen zijn er voor bepaalde afdelingen speciale reinigingsprogramma's voor schoenen en klompen. Speciale reinigers (zoals een autoclaaf) worden daar gebruikt om de schoenen steriel te maken. Je kunt je voorstellen dat dit op een operatiekamer erg belangrijk is.

Maar doorgaans is de hygiëne van schoenen ver te zoeken. Ja, we willen ze nog wel eens schoonmaken, maar dan vooral de buitenkant. Want een vieze veeg op je schoenen staat natuurlijk niet mooi....

Voetproblemen: voetschimmel / zwemmerseczeem en kalknagels

Wellicht herken je de bovenstaande voetproblemen wel en heb je er misschien wel eens last van. Ze komen namelijk erg vaak voor. En de oorzaak is  bijzonder vaak, je raad het al, vieze schoenen!

En ja, natuurlijk zijn er voldoende middelen om kalknagels of voetschimmel te behandelen. Want de jeuk die je krijgt is gewoon niet grappig. En het krabben aan je tenen om de jeuk te bestrijden, maakt het doorgaans niet veel beter. De huid wordt nog meer geïrriteerd en zwakker en de schimmels en bacteriën gaan die verzwakte huid nog meer te lijf.

Diabetische voet

Mensen die diabetes hebben weten hoe belangrijk voetverzorging is. En welke schade bacteriën en schimmels kunnen aanrichten. Wanneer de huid kwetsbaar is, dan worden schimmels en bacteriën gevaarlijk. Infecties kunnen ontstaan, die tal van grote risico’s met zich meebrengen.

Om deze reden controleren mensen met diabetes hun voeten regelmatig op wondjes, dragen ze sokken die niet knellen en geen voelbare naden hebben. Daarbij is een gang naar een medisch pedicure ook iets dat door iedere arts zal worden geadviseerd en gelukkig doen ook veel mensen dat. Een pedicure is een zeer belangrijke zorgverlener voor mensen met diabetes en een effectieve manier om problemen te voorkomen.

Achteraf behandelen van voetklachten

Wanneer de overlast van voetschimmel of bacteriën te groot wordt, dan gaan we zoeken naar oplossingen. Het behandelen van een kalknagel is natuurlijk mogelijk en ook bij ons kun je veel goede oplossingen daarvoor kopen. Verschillende kalknagel oliën zijn beschikbaar. Je hebt daarvoor wel wat geduld nodig, want het is een proces dat wel even tijd in beslag neemt.

Dit geldt ook voor voetschimmel / zwemmerseczeem. Diverse verzorgingsproducten zijn schimmeldodend en daarbij hydraterend en verzorgend voor de huid. Maar achteraf behandelen is toch niet ideaal. Voorkomen is natuurlijk veel beter.

Wat kun je dan doen?

Vieze schoenenDat is op zich vrij eenvoudig. Houd je schoenen schoon! Schoenreinigers doden de schimmels en bacteriën in de schoenen. Vaak gebruiken deze schoenreinigers UV licht, maar ook ozon wordt gebruikt. En in sommige gevallen zelfs een combinatie. Deze schoenreinigers drogen de schoenen en doden de bacteriën en schimmels. Je voeten kunnen dan weer plaatsnemen in een schone omgeving.

Ook kun je door de keuze van de juiste (werk)schoenen ervoor zorgen dat de voeten minder vochtig worden. Ventilatie is daarbij erg belangrijk. Doorgaans moet je dan vooral kijken naar het materiaal dat gebruikt is voor de schoenen. Synthetisch is meestal vochtiger dan natuurlijke materialen, maar tegenwoordig is er technisch natuurlijk veel mogelijk.

Het voorkomen van zweten en zweetvoeten is haast niet mogelijk. Er zijn verzorgingsproducten die de zweetkliertjes tijdelijk minder hard kunnen laten werken. Maar zweten is een belangrijke lichaamsfunctie, dus de vraag is of je dat moet nastreven. Wel kun je ervoor zorgen dat zweet sneller afgevoerd wordt.

Schoenen zijn daarbij belangrijk, maar sokken ook. Sokken die vocht kunnen absorberen en kunnen afvoeren zijn er zeker. Denk bijvoorbeeld aan zilversokken. De combinatie van katoen en zilver ervoor zorgt ervoor dat vocht sneller verdampt. Ook helpt de geleiding van het zilver voor een uitstekende temperatuur regulatie. Hierdoor blijven de voeten koel in de zomer en warm in de winter. Het zilver doodt daarbij ook nog eens de bacteriën en schimmels. Dus in alle opzichten zijn deze sokken een uitstekende manier om problemen te voorkomen.

Houd je schoenen en sokken schoon voor gezonde voeten

Als je bovenstaande doet, dan blijven de schoenen hygiënisch schoon en je voeten vrij van schimmels en bacteriën. En dat is wel zo fijn, want niemand zit te wachten op jeukende tenen, geurende zweetvoeten of geïnfecteerde wondjes.
Advies nodig? Neem gerust contact met ons op. We helpen je graag aan goede oplossingen om voetproblemen te voorkomen.

      30-08-2019 10:56
0
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies