Menu

Keuzehulp

Het probleem van koude voeten

Home Het probleem van koude voeten
Het probleem van koude voeten
Het probleem van koude voeten

Koude voetenDe temperaturen zijn weer gedaald en de dikke jassen zijn weer tevoorschijn gekomen. Het gure weer heeft niet alleen invloed op je lichaam, maar ook op de geest. Kou kan iets behoorlijk vervelends zijn, vooral als je er niet vanaf kunt komen.

Waar heel veel mensen mee te maken hebben zijn koude voeten (en handen). En hoewel alles al geprobeerd, niets lijkt te helpen. Waarom dat komt? Omdat er vaak niet goed wordt gekeken naar de oorzaak van het probleem.

Oorzaak van koude voeten

Het toverwoord is vaak doorbloeding. Wanneer er geen goede doorbloeding is, kan er onvoldoende warm bloed komen in de uiterste delen van ons lichaam. De voeten en handen zijn daarbij de onderdelen van het lichaam die het verst van de bron van de circulatie af liggen (het hart) en daarom dus het moeilijkste te bereiken. Overigens zijn de neus en oren ook plekken waar men het behoorlijk koud kan krijgen, aangezien dit ook van die bijzondere ‘uitstulpingen’ van ons lichaam zijn.

Maar de locatie is zeker niet alles. In het lichaam bevinden zich drie verschillende soorten bloedvaten, namelijk slagaderen, aderen en de haarvaten. In de eerste twee is de hoeveelheid bloed het hoogst en dus vanzelfsprekend is hier het temperatuurprobleem niet zo aan de orde. Het probleem zit vaak in de haarvaatjes en voornamelijk omdat deze dichtgeknepen zijn. Dit kan door kou van buiten komen, maar in sommige gevallen ook door emotie. In haarvaatjes die dicht zitten kan nauwelijks bloed doorstromen en dus neemt de temperatuur af bij gebrek aan warm bloed. En zie hier het probleem dat voorkomen moet worden.

Activeren van de haarvaatjes

Maar hoe kunnen haarvaatjes nu worden geopend? Een oplossing hiervoor ligt in het gebruik van zilvergaren. Zilvergaren zorgt namelijk voor een magnetisch veld wanneer het in aanraking komt met de huid en vocht. Hierdoor worden kleine elektrische ladingen afgegeven, die de haarvaatjes activeren. En dus ook de bloedcirculatie kunnen verbeteren.

Bij Pedimarkt hebben wij onder andere om deze reden, de Skafit zilversokken in ons assortiment. Deze sokken met 9% zilvergaren zorgen voor dit bijzondere effect, maar zijn ook bijzonder comfortabel en van een hoge kwaliteit.

Een andere manier om de bloedvaten te activeren is door het nemen van een voetenbad. De warmte van het water en de diverse gekruide oliën kunnen je voeten opwarmen en een heerlijk ontspannen gevoel geven. Vooral als je hierna onder de wol kruipt dan begin je al met heerlijk warme voeten en kunnen ze de hele nacht lekker warm blijven.

Isolatie en verwarming van uw voeten

Behalve het activeren van de haarvaatjes is het natuurlijk ook altijd een goed idee om ervoor te zorgen dat kou geen vat op uw voeten krijgt. Warme (wollen) sokken kunnen al enorm helpen om te isoleren tegen de kou. En natuurlijk is het van belang om goede schoenen te dragen. Vergeet daarbij ook vooral niet dat je geen schoenen draagt die te klein zijn. Los van het feit dat te kleine schoenen al gewoon pijnlijk kunnen zijn, zorgen ze er ook voor dat drukpunten de bloedcirculatie verminderen. En minder bloedcirculatie betekent koudere voeten.

En het zorgt er ook voor dat er geen lucht isolatie kan ontstaan. De ruimte tussen je voet en schoen kan namelijk ook verwarmd worden en een warm luchtlaagje om je voeten creëren. Als er te weinig ruimte is, dan is dit niet mogelijk en krijgt kou van buiten eerder vat op je voeten.

Het is dus belangrijk om vooral te zorgen voor goed passende schoenen en goede (dikke) sokken.

Voetmassage

Tot slot is er ook de mogelijkheid tot het masseren van de voeten, waardoor er betere circulatie in de voeten ontstaat. Een voetmassage is niet alleen zeer ontspannend, maar kan ook de bijdragen in het krijgen van warme voeten. Het meest voor de hand liggend is dan gebruik te maken van massage olie of crème, maar dit is ook mogelijk door het dragen van speciale inlegzolen.

Beweging

En misschien de meest gezonde manier om je voeten te verwarmen is het krijgen van voldoende beweging. Dus trek er op uit, maak een wandelingetje of doe wat oefeningen met de voeten of alleen de tenen. Het bewegen van de tenen alleen al kan voor een warmer gevoel zorgen.

Al met al valt er dus veel te vertellen over koude voeten en hoe je hier vanaf kunt komen. Bij Pedimarkt vertellen we je er graag meer over. Ook op onze voetklachtenpagina over koude voeten staat veel informatie. Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

      07-11-2016 21:50
0
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies