Menu

Keuzehulp

Standaard zooltjes versus op maat gemaakte steunzolen

Home Standaard zooltjes versus op maat gemaakte steunzolen
Standaard zooltjes versus op maat gemaakte steunzolen

Steunzolen aanmetenVoor veel mensen is het verschil tussen op maat gemaakte steunzolen door de podoloog of podotherapeut en standaard confectie zooltjes moeilijk vast te stellen. En wat zijn nou eigenlijk de verschillen tussen deze inlegzolen? In dit blogitem zullen we de verschillen, maar ook de overeenkomsten op een rij zetten.

Prijsverschil

Het zal u niet verbazen dat op maat gemaakte steunzolen duurder zijn dan standaard steunzolen. Voor het opmeten van uw voeten is speciale apparatuur nodig en het maken van zooltjes op maat kosten tijd. Dit resulteert over het algemeen in zooltjes die tussen de 200 en 300 euro kosten. En hoewel uw verzekering hiervan een deel van zal vergoeden, zijn de kosten voor u vaak nog zo'n 100 tot 200 euro, afhankelijk van uw verzekering en dekking. 

Standaard inlegzolen zijn vanwege machinale productie uiteraard veel minder arbeidsintensief. En dus zijn de zooltjes stukken goedkoper. Er zijn al zooltjes vanaf € 17,95 tot ongeveer € 80 euro voor de hoogst geprijsde inlegzolen. In vrijwel alle gevallen bent u dus met standaard zooltjes goedkoper uit dan met op maat gemaakte zooltjes.

Kwaliteitsverschil in inlegzolen

Producten die handmatig worden gemaakt zijn vaak voor de kwaliteit van de persoon die deze maakt. En zo is het ook met steunzolen. Hoewel apparaten worden gebruikt is het benodigde vakmanschap niet te onderschatten. Het meten, vastzetten van de onderdelen en het gebruik van verschillende materialen zijn essentieel voor goede zooltjes. Het zal daarom niet verbazen dat de kwaliteit van handgemaakte zolen nogal eens wisselt. Het is zelfs dusdanig dat wanneer u voor uw voeten bij de ene of andere podoloog komt, u vrijwel altijd verschillende zolen zult krijgen. 

Fabriekszooltjes zijn doorgaans van vaste kwaliteit. Ze worden massaal geproduceerd en de onderlinge verschillen in de zooltjes zijn dus minimaal. Dit zegt overigens nog niets over de kwaliteit en functionaliteit van de zolen. Maar de levensduur is hierbij uiteraard wel beter te voorspellen en te beïnvloeden tijdens het productieproces.

Werking van inlegzolen

Loophouding door inlegzolenUiteraard is de werking van de zooltjes nog het belangrijkste aspect dat meegenomen moet worden in een vergelijk. Werken op maat gemaakte zolen nou beter dan standaard zolen? Het antwoord op deze vraag is niet in iedere situatie ja of nee, maar hangt erg sterk af van de mate en het type van voet, rug- en loophoudingsproblemen af. 

Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een doorgezakt voetgewelf, dan zijn er bijzonder veel inlegzolen voor doorgezakte voeten beschikbaar. Deze geven extra ondersteuning aan het gewelf waardoor meestal de problemen kunnen worden opgelost. Wanneer zolen hiervoor op maat worden gemaakt, dan wordt er vaak al (te) veel ophogende materialen gebruikt om dit te corrigeren. Het gevolg is dat dit ongemakkelijk zit en voor extra wrijving onder de voet gaat zorgen. In sommige gevallen wordt de loophouding hierdoor zelfs verslechterd.

Ook in het geval van hielspoor zijn er veel standaard oplossingen beschikbaar die effectief zijn. Deze richten zich vaak op het verminderen van de pijn door de schokken te absorberen en de hak te ontzien. Hoewel dat op korte termijn verlichting geeft moet er ook gekeken worden naar de oorzaak van de hielspoor, welke ook vaak licht in het doorzakken van de voet. Wanneer zooltjes op maat gemaakt worden, dan is er vooral aandacht aan het verbeteren van de loophouding. De ondersteuning wordt in orde gemaakt, maar wat vaak vergeten wordt is de schokdemping. Hielspoor zooltjes die handgemaakt zijn hebben daarom nogal eens het probleem niet comfortabel te zijn voor mensen met hielspoor. De pijn blijft en dan worden de zooltjes weer uit de schoen gehaald. 

Standaard of toch op maat gemaakte steunzolen?

Zooltjes Mysole ArchWij geloven dat in 80-90% van de gevallen er verantwoord gekozen kan worden voor standaard inlegzolen of steunzolen. Voor veel voet en loophoudingsproblemen zijn gerichte oplossingen die voor velen effectief zullen blijken.

Wel is het belangrijk om goed te weten wat het probleem precies veroorzaakt. De keuze voor een verkeerde inlegzool kan ook problemen met zich meebrengen. De podoloog of podotherapeut heeft hiervan kennis en weet dus uit ervaring wat nodig is. Bij standaard inlegzolen is dit advies er niet altijd wanneer u bijvoorbeeld online koopt. Het is daarom verstandig om uw voetproblemen zelf goed te analyseren. Overduidelijke problemen waar u al vanaf weet zijn goed op te lossen. Wanneer u dit echter niet weet, dan is het van belang om een specialist te raadplegen. Dit kan een fysiotherapeut zijn of uw arts. Vanzelfsprekend zijn de podotherapeut of orthopeed bij uitstek gespecialiseerd in dergelijke problemen. 

Pedimarkt helpt u met uw keuze

Uiteraard kunnen we bij Pedimarkt ook helpen om een goede keuze te maken. Op basis van de klachten en uw kennis van uw lichaam, kunnen we vaak al ver komen. Wanneer er echter sprake is van hardnekkige klachten, waarbij vaak meerdere oorzaken gecombineerd spelen, dan verwijzen wij u naar een arts om daar uw specifieke situatie te laten beoordelen. Zodra u weet wat de oorzaak is en wat u nodig heeft dan helpen wij u uiteraard graag, wanneer dat mogelijk is. 

En of u nu kiest voor onze standaard confectie inlegzolgen of dat u kiest voor op maat gemaakte zooltjes: we willen vooral dat lopen voor u comfortabel en zonder pijn kan. De keuze is uiteraard aan u! 

      18-12-2016 13:57
0
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies