Menu

Keuzehulp

Pijnlijke hakken of hielen: last van hielspoor

Home Pijnlijke hakken of hielen: last van hielspoor
Pijnlijke hakken of hielen: last van hielspoor
Last van hielspoor

Gevoelige of pijnlijke hakken of hielen bij lang staan of lopen?

hielspoorHet zijn enkele symptomen die kunnen duiden op een hielspoor en daar wil je graag vanaf. Enkele jaren geleden was dit probleem nog weinig bekend maar sinds de jaren ‘90 & ‘00 zijn er steeds meer mensen die kampen met klachten over hun hiel of hak. Meer dan 10% van de mensen heeft er wel eens last van gehad en vrouwen hebben er doorgaans vaker last van dan mannen.

Wat is een hielspoor?

Wanneer er een drukkende kracht op de hiel of hak wordt uitgeoefend is er een pijn die er anders niet is. Die wordt veroorzaakt door een uitstulping (verkalking) van het hielbot, dit verkalken kan onder andere ontstaan na een periode van rust of door een andere (over)belasting van de voet. De peesplaat, waarmee de voet afwikkelt bij het zetten van een stap, raakt overbelast en er ontstaan kleine scheurtjes in. Het lichaam wil deze scheurtjes herstellen en maakt in dat proces extra bot aan om de aansluiting van de peesplaat en het hielbeen te verstevigen. Dat resulteert in een hielspoor (zie ook de afbeelding).

Hoe ontstaat hielspoor?

Van nature zijn onze voeten gemaakt om te lopen in de natuur: op oneffen paden. Tegenwoordig zijn onze paden recht en van steen. Daarnaast zijn er in de jaren ‘90 & ‘00 een aantal veranderingen geweest in onze samenleving. Zo hebben diverse loopsporten, zoals hardlopen, tennis en nordic walking, een groei doorgemaakt. Deze zijn natuurlijk goed voor ons lichaam en geest maar kunnen ook tot overbelasting van de hiel leiden omdat ze zorgen voor onnatuurlijke schokken die onze voet niet goed kan verwerken.

Daarnaast zijn onze schoenen ook nog eens veel comfortabeler geworden. Dat vinden we uiteraard fijn, maar het zorgt ervoor dat de voet zelf steeds minder hoeft te doen en de doorbloeding onvoldoende is. Onze voeten krijgen te weinig uitdaging om écht aan het werk te zijn. Een reden voor de toename van hielspoor is er dus wel maar die lost het probleem nog niet op.

Wat is een goede hielspoor behandeling?

Bij een groot deel van de mensen zorgt de hielspoor niet voor pijn. De hielspoor zelf doet in principe geen pijn, alleen wanneer het omliggend weefsel raakt, kan dat een ontsteking geven en de pijn veroorzaken. Het doen oefeningen kan bijdragen aan het stimuleren van de doorbloeding en de spieren sterker en soepeler te maken.

Gelukkig is hielspoor doorgaans in enkele weken / maanden te verhelpen onder andere door rust te houden. Dat is lastig want we hebben zo onze bezigheden en verplichtingen. Daarom zijn er inlegzolen om het ongemak te verlichten, de doorbloeding te stimuleren en de schokken te absorberen.
Neem gerust een kijkje op website. 

 

      18-10-2016 13:45
0
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.