Menu

Keuzehulp

Een optimale voorbereiding op de nijmeegse vierdaagse

Home Een optimale voorbereiding op de nijmeegse vierdaagse
Een optimale voorbereiding op de nijmeegse vierdaagse

Eindelijk is het weer zo ver: de vierdaagse kan gelopen worden. En dat betekent niet zomaar een lange wandeling, maar vier dagen achter elkaar een enorme inspanning voor uw lichaam. Om de 4x30km, 4X40km of 4x50km zo comfortabel mogelijk te volbrengen is een goede voorbereiding dan ook een vereiste. 

Opbouw 

De juiste training is voor iedereen verschillend. U kunt natuurlijk niet een aantal keren per week dergelijke enorme afstanden afleggen. Als u nooit lang wandelt kunt u het best beginnen met korte afstanden van 5 tot 10 km en deze afstanden langzaam opvoeren gedurende de weken voor aanvang van de vierdaagse. Train minimaal twee keer per week een langere afstand om uw lichaam alvast te laten wennen. 

Goede voeding 

Een goede weerstand is belangrijk en essentieel voor een houdbare conditie. Zorg dus dat u verstandig eet voor en tijdens het wandelen. Bij het wandelen van lange afstanden zult u merken dat u veel water nodig heeft. Neem dus altijd voldoende water mee voor onderweg. Uw lichaam zal veel energie vragen en het is dus slim om een goede voorraad gezonde tussendoortjes mee te nemen naast uw gewone maaltijden, zoals fruit en koolhydraatrijke producten. 

Kleding en schoeisel 

Wandelen is een sport waar iedereen mee kan beginnen. Gaat u zich echter voorbereiden op de vierdaagse, dan is het belangrijk om met goed materiaal te werken. Zeker in de zomer kunnen de temperaturen nogal schommelen en is het verstandig om u in laagjes te kleden zodat u in de loop van de dag de warmte van uw lichaam kwijt kunt door iets uit te trekken. Zorg ook altijd voor wind- en regendichte kleding, want het is niet altijd zomers warm in juli! 

En dan het belangrijkste: uw voeten. Zorg voor stevige schoenen, maar ga niet vlak voor de vierdaagse nieuwe wandelschoenen kopen. Schoenen die zich naar uw voet hebben gevormd en die u bevallen zijn aan te raden. En u weet na een aantal trainingen vast al wat uw zwakke plekken zijn. Als u snel last heeft van branderige voeten is het aan te raden tijdig inlegzolen uit te proberen die een drukafnemend effect hebben. En houd verkoelende crème bij de hand die direct verlichting geeft tijdens het lopen. 

Blaren verzorgen of voorkomen 

Waar niemand over raakt uitgepraat bij de vierdaagse zijn natuurlijk de blaren. Om de opgedane blaren te verlichten kunt u blarenpleisters of beschermers gebruiken. Daarnaast kan zich door veel wrijving eelt en dus likdoorns ontstaan wat voor ongemak kan zorgen. Met een antidruk wol kun je deze wrijving voorkomen. 

Nog beter is het natuurlijk om blaren te voorkomen. Dan is het belangrijk om goede sokken te dragen. Maak gebruik van sokken zonder naden om mogelijke wrijving te voorkomen. Als u last heeft van zweetvoeten kan het gebruik van zilversokken en vochtabsorberende inlegzolen de wrijving en dus de kans op blaren verkleinen. 

Als u al tijdens de voorbereiding ontdekt wat uw zwakke plekken zijn zult u veel sterker aan de start staan. En als u de juiste maatregelen treft en met de beste materialen vertrekt komt de finish met het vierdaagsekruis al aardig in zicht.

      26-05-2016 13:44
0
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.