Menu

Keuzehulp

Soepele, sterke voeten zijn belangrijk

Home Soepele, sterke voeten zijn belangrijk
Soepele, sterke voeten zijn belangrijk

Beweging is niet alleen goed voor ons hele lichaam, maar in het bijzonder ook voor de voeten. De voeten zijn letterlijk de basis van ons bewegingsapparaat en daarom is het ook wel belangrijk om dit goed te verzorgen. We sporten vaak om ons lichaam te trainen, sterk en soepel te houden. Maar niet vaak zijn we bewust bezig met onze voeten. De voeten lijken een vanzelfsprekendheid te zijn als hulpmiddel om te sporten. En wanneer er blessures optreden, dan wordt de voet zelfs als een beperkend element gezien. Veel sporters, maar ook mensen die actief wandelen of een intensief beroep uitoefenen, worden beperkt in hun activiteiten. Hielspoor, achillespees klachten, zere tenen of pijn aan de voorvoet zijn slechts een kleine greep uit de pijn die aan de voet aanwezig kan zijn.

Voeten trainen

Om klachten te voorkomen moeten ook de voeten blijvend getraind worden. Vaak kan dit al door regelmatig te lopen of te sporten en door goede schoenen te dragen. Maar veel mensen ervaren pijn aan de voet en hebben dan juist de neiging om even niets te doen. Dat kan in gevallen nodig zijn, maar ook in veel gevallen moet de voet juist belast worden om sterk en soepel te bljiven. Door enkele oefeningen te doen houdt je je voeten soepel en sterk. 

Eenvoudige rekoefeningen kunnen pezen en spieren oprekken, waardoor meer lengte aanwezig is en de spieren minder snel last van verrekkingen krijgen. Een oefening die voor achillespees blessures vaak effectief is, is met de tenen op een traptrede te staan en de hiel in de lucht. Vervolgens ga je met de hiel op en neer, om zo de voorvoet sterker te maken (omhoog) en de hielpeesplaat te rekken (omlaag).

Een oefening die bijzonder aan te raden is, is het op blote voeten lopen op het strand. Overal onder de voet is dan ondersteuning, maar de voet wordt optimaal aan het werk gezet. Alle spieren en pezen in de voet worden hierdoor soepeler. Wel raden we aan dit bij voorkeur te doen bij aangename buitentemperaturen.

Compressie en doorbloeding

Voeten beweging en trainingEen goede doorbloeding is belangrijk om spieren, pezen en ander weefsel te voorzien van voedingsstoffen en om afvalstoffen af te voeren. Zoals eerder aangegeven zijn voldoende bewegen en het doen van oefeningen altijd het beste. Maar soms is dit niet of slechts beperkt mogelijk. En dan is er dus een beetje hulp nodig. Met compressiekousen of compressiebandages is dat heel goed mogelijk. 

Bij Pedimarkt kunt u bijvoorbeeld compressiebandages kopen van Os1st. Deze braces zijn uniek omdat deze meerdere compressie zones hebben. Andere compressiekousen hebben meestal maar 1 compressie/druk waarde. En dit is precies de reden waarom Os1st sokken en bandages de beste ondersteuning zijn voor een betere doorbloeding en soepelheid van uw voeten (en kuiten). 

Ondersteuning om blessures te voorkomen

Zooltjes voor goede ondersteuningNiet alleen oefeningen en bewegen zijn belangrijk. Een goede loophouding is ook van belang. We kunnen wel stellen dat (chronische) blessures vaak een oorzaak hebben in een verkeerde loophouding. Wanneer de voet doorzakt, iets naar binnen gekanteld is of wanneer voetkusssens minder zijn geworden, dan kan pijn snel zijn intrede doen. Goede zooltjes kunnen erg goed helpen om blessures te voorkomen en te verhelpen. Er is niet echt zoiets als de perfecte loophouding, maar duidelijk zal zijn dat een afwijkende stand van de voet problemen in het hele lichaam kan geven. Zelfs rug en nekklachten kunnen een oorzaak hebben bij de voeten.

Om een goede loophouding te waarborgen zijn bijvoorbeeld steunzolen van SOLE een uitstekende keuze. Deze inlegzolen hebben een geweldig ondersteunend voetbed dat voor vrijwel iedereen goed is. Omdat de zooltjes door gebruik (of plaatsing in de oven!) geheel naar de voet gaan vormen, ontstaat een zeer comfortabel voetbed. En dat zonder de ondersteunende eigenschappen te verliezen.

      16-02-2018 12:53
0