Menu

Keuzehulp

Klimaa(r)t: laatste ontwikkelingen

Home Klimaa(r)t: laatste ontwikkelingen
Klimaa(r)t: laatste ontwikkelingen
Klimaa(r)t: laatste ontwikkelingen
Duurzaamheid blijft een dynamisch thema die veel ondernemers en dus ook ons van Pedimarkt bezighoudt. Vorig jaar hebben wij beloofd updates te blijven geven over wat wij als onderneming allemaal doen om zo min mogelijk negatieve invloed te hebben op het klimaat.

Zuinig omgaan met energie en zonnepanelen

Verantwoord en duurzaam ondernemen blijft voor Pedimarkt belangrijk. Dit is ook de reden waarom wij het aantal zonnepanelen zelfs hebben verdubbeld. De teruggave van energie door onze zonnepanelen is meer dan voldoende om in onze behoefte te voorzien. Daarnaast hebben wij de energielevering door een groene leverancier (Green Choice) gecontinueerd.

Aan de inrichting van ons pand is sinds de vorige blog niet veel veranderd. De laatste maanden hebben wij wel vaker dikke truien en handschoenen aangetrokken door de kou. Wij houden vast aan ons insteek de thermosstaat zo laag mogelijk te houden. Op die manier kunnen wij met z’n allen bewust omgaan met onze energie.

De keuze in kwalitatieve producten

In beweging blijven voor wat betreft het vinden en verkopen van duurzame producten blijft een speerpunt. Door de focus op de kwaliteit van onze producten te leggen, verwachten wij dat de producten niet snel aan vervanging toe zijn. Ook streven we ernaar om de producten zoveel mogelijk in een recyclebare verpakking te verkopen. Daar is nog wat werk aan de winkel. Het is ons ieder geval gelukt om bij enkele leveranciers alle plastic uit de verpakkingen te verwijderen. De samenwerking met de merken Sole en Fellhof wordt voortgezet. Fellhof levert hoogwaardige wol producten van natuurlijke materialen. Dit is ook de reden om ons assortiment met hun producten verder uit te breiden. Wij vinden het fijn om steeds in gesprek te blijven met leveranciers over hun eigen bijdrage aan het vervaardigen en het leveren van hun producten.

Versturen van producten

Het inpakken van onze pakketten gaat steeds efficiënter. De keuze voor het zoveel mogelijk gebruikmaken van brievenbuspakketten waar het kan, is iets wat wij verder doorzetten. Ook onze bezorgdienst (Postnl) is niet veranderd. De keuze voor Postnl blijft mede door hun inspanningen voor wat betreft de transitie naar een duurzame economie en samenleving een bewuste keuze.

En nog even dit…

Het thema transport is een terugkerend onderwerp in de discussie van duurzaam en verantwoord onderenemen. Ook hierin hebben wij flinke stappen gemaakt. Onze transportwijze voor bulkbestellingen en bestellingen vanuit verre oorden is veranderd. Wij hebben bewust voor scheepvracht in plaats van luchtvracht gekozen. Ondanks het wetenschappelijk debat dat nog gaande is, kunnen wij ons vinden in de redenering dat scheepvracht per tonkilometer de meest duurzame vorm van goederenvervoer is.

Het effect op ons klimaat zou door luchtvracht ongeveer een factor 100 groter zijn dan bij scheepvracht. Dit komt met name door de grootte van de ladingen die per keer kunnen worden vervoerd en de bijbehorende CO2 uitstoot per tonkilometer.

En omdat het vaak de kleine dingen zijn die verschil kunnen maken het volgende. Wij scheiden ons afval en maken (al ruim voordat het wettelijk verplicht werd) gebruik van afwasbare kopjes, glazen en borden tijdens onze pauzes. Daarnaast worden sommige kantoorartikelen zoals bijvoorbeeld onze cartridges gerecycled. Ook onze keuken- en gastendoekjes worden met wasstrips (wasmiddeldoekjes in papiervorm) gewassen.

Wij hopen over een poosje meer updates te kunnen geven over onze inspanningen voor wat betreft het thema duurzaamheid.
 
    07-03-2024 17:00
0