Hamertenen, ook wel klauwtenen genoemd, zien we best vaak voorbij komen. De middelste teen of tenen (nooit de grote of kleine teen) beginnen krom te staan en gaan naar de grond wijzen. Met als gevolg dat er aan de bovenkant van de teen een knobbel komt, die dan weer pijnlijk tegen de schoen drukt. Dit heeft de vorm van een hamer, vandaar de naam. Bij het lopen krult de teen als het ware verder op en in de meest vergevorderde gevallen loop je feitelijk op je nagels. Lopen is dan echt pijnlijk.
Een klauwteen is ongeveer hetzelfde, maar dan is ook het middenvoetsbeentje gebogen (doorgezakt), wat de problemen alleen maar erger maakt.
Hamertenen en klauwtenen zijn op zichzelf al pijnlijk, maar veroorzaken vaak ook andere problemen. Zoals bijvoorbeeld overmatige eeltvorming. De huid wordt hard en kan na verloop van tijd ook kloven gaan vertonen. Lopen wordt daar niet makkelijker op. Bovenop de teen kunnen door de wrijving likdoorns of eksterogen gaan ontstaan.
Een hamerteen is een vergroeiing van de kootjes van de tenen. In veel gevallen veroorzaakt door verkeerde schoenen. Te krappe schoenen (of hoge hakken) zorgen ervoor dat de tenen samengedrukt worden. Bij hoge hakken schuift de voet iets naar voren, waardoor de tenen bekneld kunnen raken en dus ook vervormen. Goede schoenen met voldoende ruimte is dus belangrijk, we kunnen het niet vaak genoeg benadrukken.
Een andere oorzaak kan zijn dat pezen en spieren na verloop van jaren korter en minder soepel worden. Het gebruikelijke evenwicht dat er is in de spieren en pezen (buigers en strekkers) kan verstoord raken. Ziekten als diabetes of reuma kunnen hierin een rol spelen.
Er zijn niet echt heel veel manieren waarop een hamerteen verholpen kan worden. Helemaal laten verdwijnen is lastig en kan alleen wanneer de vergroeiing in een begin stadium is (met bijvoorbeeld hamerteen kussentjes) of in de ergere gevallen met een operatie.
De pijn verzachten en de tenen rechter krijgen tijdens het lopen is op zich wel goed mogelijk. Hamerteenkussentjes onder de tenen, zorgen er namelijk voor dat de tenen gestrekt worden. Op deze manier loop je dan niet meer op de voorkant van de teen of zelfs op de nagel. Bij de afwikkeling van de voeten worden de tenen ook weer op een betere manier gestrekt, waardoor de spieren en pezen ook weer wat soepeler worden.
Regelmatig horen we van klanten dat ze door een podoloog inlegzolen hebben laten maken om de hamertenen te verminderen. Maar eigenlijk werkt dit vaak niet goed. Alleen in de gevallen dat er sprake is van een klauwteen kan het een toegevoegde waarde hebben. Zooltjes die een verhoging onder de voorvoet / voetboog hebben, kunnen de doorgezakte kootjes wat corrigeren. Alleen de kromme tenen zijn daarmee nog niet te verhelpen. Een hamerteenkussentje is dan alsnog nodig. Voordeel is wel dat deze combinatie in de schoen mogelijk is, maar uiteraard wel zolang er voldoende ruimte in de schoenen is.
Er zijn dus best wel oplossingen mogelijk voor een hamerteen en klauwteen, maar de mogelijkheden zijn wat beperkt. Hamerteenkussentjes en in het geval van klauwtenen in combinatie met inlegzolen voor doorgezakte voeten, kunnen een stuk verlichting geven.
Bij Pedimarkt hebben we deze oplossingen uiteraard. En misschien nog wel belangrijker, we helpen je ook persoonlijk met het kiezen van de juiste oplossingen. Want we kunnen ons goed voorstellen dat het lastig is om te bepalen welke producten het beste helpen in jouw situatie. Dus neem gerust contact op en we helpen je van die vervelende en pijnlijke hamertenen af te komen.