Gratis verzending boven € 50,- (anders € 2,95)
Dé specialist in voetverzorging

Zere tenen: veel oorzaken maar ook veel oplossingen

De tenen worden nog wel eens onderschat. Maar de tenen zijn erg belangrijk voor ons. Ze zorgen ervoor dat we ons evenwicht behouden en dus niet omvallen. De krachten die op de tenen vrijkomen zijn behoorlijk. Het hele lichaamsgewicht komt op de voeten en de tenen terecht. Een goede reden dus om de tenen in goede vorm te houden.

De problemen die aan de tenen kunnen ontstaan zijn even talrijk als pijnlijk. Een aantal van de problemen die we vaak tegenkomen zijn ingegroeide nagels, likdoorns, blaren, hamertenen, hallux valgus, blauwe tenen, koude tenen, voetschimmel en eeltvorming. Deze aandoeningen zorgen ervoor dat iedere stap pijnlijk wordt en dat is uiteraard geen pretje.

 

Oorzaak van pijnlijke tenen

Waarom tenen pijn gaan doen is toch vaak terug te brengen naar een aantal zaken. Ten eerste is er vaak sprake van te krappe of niet goed zittende schoenen. Soms omdat deze nieuw en nog wat stug zijn, maar vaak ook omdat mensen het toch net even mooier vinden om een maatje kleiner te dragen dan een maatje groter. Te krappe schoenen kan ingegroeide en blauwe nagels veroorzaken en soms ook hallux valgus en hamertenen. Maar wanneer de schoenen te krap zitten, dan kan het ook zo zijn dat tenen te krap tegen elkaar aankomen. Wrijving kan dan zorgen voor wondjes of blaren. Goed zittende schoenen met voldoende ruimte voorkomt dus al behoorlijk wat ellende.

Voetschimmel, blaren, koude tenen of juist brandende voeten en tenen kunnen relatief vaak terug gevoerd worden naar de gedragen sokken. Sokken met naden kunnen wrijving veroorzaken en dus blaren. Het materiaal waarvan de sok gemaakt is, is ook van belang. Want synthetische materialen zijn doorgaans minder ventilerend en houden relatief veel vocht vast. Veel vocht in de schoen en sok veroorzaakt vaak een fijne omgeving voor bacteriën en schimmels en is daarom ook niet aan te raden. Sokken gemaakt van katoen en wol zijn vaak het beste. Ook zijn er katoenen sokken met zilvergaren die de bacteriën ook nog eens actief te lijf gaan. Dus dan wordt vocht afgedreven en hetgeen er aan bacteriën en schimmels kan ontstaan, wordt gedoodt.
 

Koude voeten en wintertenen

Wanneer de bloedcirculatie om wat voor reden minder is (vaak bij aandoeningen zoals bijvoorbeeld diabetes het geval) kunnen de tenen ook erg koud worden. Dit worden ook wel wintertenen genoemd. De naam suggereert dat dit alleen in de wintermaanden voorkomt, maar dat is niet zo. Mensen met het zogenaamde Fenomeen van Raynaud kunnen al bij kamertemperatuur koude en witte tenen (en vingers) krijgen.

 

Oplossingen voor uw zere tenen

Zoals hierboven duidelijk wordt kunnen de oorzaken en soorten zere tenen behoorlijk uiteenlopen. Gelukkig hebben we bij Pedimarkt voor (bijna) al deze varianten een oplossing. Vindt u het lastig om te bepalen wat bij u precies de problemen veroorzaakt of welke artikelen u kunnen helpen? Neem dan gerust contact op met ons. We helpen u graag verder.

          Reacties (3)

Reacties (3)

Geen reacties gevonden.

Meer reacties

Gratis verzending boven € 50,- (anders € 2,95)

Advies nodig? Bel 033 2022 229 (ma t/m vr)

Altijd 30 dagen niet goed, geld terug!

Beoordeling

Copyright © 2018 | Pedimarkt