Menu

Zere tenen: veel oorzaken maar ook veel oplossingen

Home Zere tenen: veel oorzaken maar ook veel oplossingen
Zere tenen: veel oorzaken maar ook veel oplossingen

De tenen worden nog wel eens onderschat. Maar de tenen zijn erg belangrijk voor ons. Ze zorgen ervoor dat we ons evenwicht behouden en dus niet omvallen. De krachten die op de tenen vrijkomen zijn behoorlijk. Het hele lichaamsgewicht komt op de voeten en de tenen terecht. Een goede reden dus om de tenen in goede vorm te houden.

De problemen die aan de tenen kunnen ontstaan zijn even talrijk als pijnlijk. Een aantal van de problemen die we vaak tegenkomen zijn ingegroeide nagels, likdoorns, blaren, hamertenen, hallux valgus, blauwe tenen, koude tenen, voetschimmel en eeltvorming. Deze aandoeningen zorgen ervoor dat iedere stap pijnlijk wordt en dat is uiteraard geen pretje.

 

Oorzaak van pijnlijke tenen

Waarom tenen pijn gaan doen is toch vaak terug te brengen naar een aantal zaken. Ten eerste is er vaak sprake van te krappe of niet goed zittende schoenen. Soms omdat deze nieuw en nog wat stug zijn, maar vaak ook omdat mensen het toch net even mooier vinden om een maatje kleiner te dragen dan een maatje groter. Te krappe schoenen kan ingegroeide en blauwe nagels veroorzaken en soms ook hallux valgus en hamertenen. Maar wanneer de schoenen te krap zitten, dan kan het ook zo zijn dat tenen te krap tegen elkaar aankomen. Wrijving kan dan zorgen voor wondjes of blaren. Goed zittende schoenen met voldoende ruimte voorkomt dus al behoorlijk wat ellende.

Voetschimmel, blaren, koude tenen of juist brandende voeten en tenen kunnen relatief vaak terug gevoerd worden naar de gedragen sokken. Sokken met naden kunnen wrijving veroorzaken en dus blaren. Het materiaal waarvan de sok gemaakt is, is ook van belang. Want synthetische materialen zijn doorgaans minder ventilerend en houden relatief veel vocht vast. Veel vocht in de schoen en sok veroorzaakt vaak een fijne omgeving voor bacteriën en schimmels en is daarom ook niet aan te raden. Sokken gemaakt van katoen en wol zijn vaak het beste. Ook zijn er katoenen sokken met zilvergaren die de bacteriën ook nog eens actief te lijf gaan. Dus dan wordt vocht afgedreven en hetgeen er aan bacteriën en schimmels kan ontstaan, wordt gedoodt.
 

Koude voeten en wintertenen

Wanneer de bloedcirculatie om wat voor reden minder is (vaak bij aandoeningen zoals bijvoorbeeld diabetes het geval) kunnen de tenen ook erg koud worden. Dit worden ook wel wintertenen genoemd. De naam suggereert dat dit alleen in de wintermaanden voorkomt, maar dat is niet zo. Mensen met het zogenaamde Fenomeen van Raynaud kunnen al bij kamertemperatuur koude en witte tenen (en vingers) krijgen.

 

Oplossingen voor uw zere tenen

Zoals hierboven duidelijk wordt kunnen de oorzaken en soorten zere tenen behoorlijk uiteenlopen. Gelukkig hebben we bij Pedimarkt voor (bijna) al deze varianten een oplossing. Vindt u het lastig om te bepalen wat bij u precies de problemen veroorzaakt of welke artikelen u kunnen helpen? Neem dan gerust contact op met ons. We helpen u graag verder.

    21-07-2017 09:53     Reacties ( 5 )
Reacties (5)
 Jamarij -  24-04-2021

Ik heb neuropathie in mijn grote teen wat erg pijnlijk is zowel bij het lopen als bij het dekbed op mijn teen. Heeft u hier ook een oplossing voor?

 Cees wolvers -  02-10-2020

goede middag. Ik heb dagelijks last van een brandend gevoel in mijn tenen en wel zo erg dat ik er s 'nacht van wakker wordt en ik er geen laken of dekbed op mijn tenen verdraag.ook overdag kan het zomaar zijn dat ik (pijn) voor mijn gevoel hele heten tenen krijg en ik mijn schoenen uit moet doen het zijn niet al mijn tenen maar per voet twee tenen.en niet beide voeten te gelijk.weet u raad?

 Pedimarkt Voetproducten -  01-06-2018

Goedemorgen Lokken, Vervelend dat u last heeft van de blaren aan uw tenen. De silicone kappen die om de teen kunnen zijn beschikbaar in ons assortiment, maar verkrijgbaar als losse teenkappen. Dus zullen ze niet als drie stuks aan elkaar vast zitten. Wat wellicht wel een product is wat de druk kan verminderen is WandelWol. WandelWol kunt u in eigen hoeveelheid plaatsen bij uw voeten en zal er voor zorgen dat u verlichting heeft bij het lopen en er minder kans is op het ontstaan van blaren. Dit kunt u wikkelen om de tenen heen. Als u graag nog meer informatie wilt verschaffen of andere vragen heeft, dan kunt u gerust mailen naar info@pedimarkt.nl

 Lokken -  01-06-2018

Zie bericht hieronder

 Lokken -  01-06-2018

Ik heb veel last van blaren onder de tenen middelste en links en rechts daarvan. mij hebben ze geadviseerd om silicone tenen er over te schuiven. dit is een oplossing ik ben 76jaar en niet zo buigzaam meer. smorgens ben ik daarom lang bezig. Dit geldt voor beide voeten. mijn vraag is hebben jullie geen oplossing hiervoor, bvb 3middelste siliconetenen aan elkaar verbonden en vastgezet door een grote manchet die je als een pantoffel aan doet. Ik hoor graag van u of dit te maken en te leveren is. Eventueel langskomen is voor mij ook een optie.. Graag hoor ik van u.

0
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies