Menu

Inlegzolen kopen - hoe kies je nou een goede?

Home Inlegzolen kopen - hoe kies je nou een goede?
Inlegzolen kopen - hoe kies je nou een goede?
Inlegzolen kopen en hoe kies je nou een goede

Er zijn heel veel mensen die last hebben van hun voeten of van blessures die voortkomen uit de stand van de voeten. Denk hierbij aan rugklachten, gewrichtsklachten, spierblessures en achillespees blessures. Het aantal oplossingen hiervoor dat op internet wordt aangeboden is uitgebreid. Zelfs zo uitgebreid dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Klinkt dat een beetje bekend in de oren? Lees dan maar even verder, want we gaan wat orde scheppen in de chaos van de  verschillende soorten inlegzolen.

De stand van de voet

Het begint allemaal met de stand van de voet. Het zal je niet verbazen dat als de voet niet recht staat, de afwikkeling van de voet uit balans zal zijn. En je loophouding zal er niet beter op worden. Enkele voorbeelden van voetproblemen zijn:

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van wat er met de voet gebeurt als de stand van de voet niet goed is. Je kunt je voorstellen dat de spieren, pezen en gewrichten in de eerste twee plaatjes nogal wat te verduren krijgen. Het enkelgewricht staat scheef en het kraakbeen ertussen kan onevenredig snel slijten.
De houding van de voeten met inlegzolen

Overcompensatie

Een verkeerde houding geeft klachtenEen verkeerde houding zorgt ervoor dat ons lichaam gaat compenseren. Zak je aan de ene kant wat door, dan zal het lichaam een houding aannemen waarmee het relatief gezien het makkelijkst door kan. Maar net als met water zoekt ook het lichaam de zwakste of meest belastte plek om problemen te gaan geven. In het  plaatje hiernaast zie je wat er gebeurt. De voet zakt naar binnen, de knie buigt mee, de heup corrigeert en ook de schouder en nek gaan anders staan.

Spieren en pezen worden hierdoor vaak extra belast. Bij de achillespees bijvoorbeeld ontstaat een soort van L vorm en daar komt veel druk op tijdens het lopen. Een achillespees blessure is zo geboren.

Voor de knie geldt hetzelfde. Een knie die naar binnen staat zullen de kniebanden dat niet prettig vinden. Overbelasting vindt plaats (vooral bij het sporten) en een knieblessure is het gevolg. Voor de heup, schouder en nek geldt natuurlijk hetzelfde. De onnatuurlijke houding zorgt ervoor dat het lichaam moet corrigeren tijdens beweging en zal op die plekken overbelast raken.

Wat niet verstandig is

Het is natuurlijk logisch dat als je pijn aan je knie hebt, om dan iets te kopen dat je knie minder pijn laat doen. En natuurlijk, er zijn heel veel goede kniebraces of kniebandages die pijn verlichting geven. Maar realiseer je wel goed dat dit symptoom bestrijding is als de oorzaak bij de stand van de voeten zit. Het dragen van een kniebrace zal misschien op korte termijn de pijn aan de knie wat verminderen. Maar doordat de overbelasting nog steeds doorgaat, zal de pijn echt niet verdwijnen. Want je hebt de oorzaak niet aangepakt.

Wat moet je dan wel doen?

De juiste houding met zooltjesDus wat je eigenlijk wil is de oorzaak van de problemen wegnemen. De oorzaak is in dit geval de verkeerde houding, die voortkomt uit een verkeerde stand van de voet. Wanneer je de voet recht zet, dan corrigeer je de hele houding van het lichaam. Je achillespees komt weer recht boven de enkel te staan, je knie komt ook minder onder druk en hetzelfde geldt voor heup, nek en schouders.

Hoe je ervoor zorgt dat je voet weer in de juiste houding komt is vrij eenvoudig.
Steunzolen zijn bedoeld om op de juiste plek steun te geven, zodat de voet recht komt te staan en de loophouding verbetert. Maar dan is er nog het probleem van de keuze van de juiste inlegzool. Want we hebben al gezien dat er veel verschillende soorten voetproblemen (en standen van de voet) zijn. Dus welke kies je?

Keuze stress

Ondanks wat mensen vaak denken is dat het corrigeren millimeter werk is. In sommige gevallen kan dat zo zijn (wanneer diverse problemen gecombineerd aanwezig zijn), maar in de meeste situaties zijn standaard inlegzolen echt voldoende. We hebben al eens een blog geschreven over op maat gemaakte steunzolen versus standaard zooltjes en daar staat het al in. Standaard inlegzolen kunnen in 80-90% van de gevallen prima helpen.

Het voornaamste aan een zooltje is of het prettig zit. Bij Pedimarkt vinden we dat het comfort in combinatie met de natuurlijke loophouding prioriteit 1 moet zijn.  Geforceerd corrigeren, waardoor je juist anders gaat lopen is meestal niet goed voor je. Het kan juist problemen veroorzaken.

De keuze maken voor een zooltje hoeft dus niet een enorm lange speurtocht te zijn. Je hoeft alleen het volgende te doen:

  1. Bepaal wat het probleem bij jou precies is
    Zakt je voet naar binnen, heb je een doorgezakte voet of platvoet, of juist een hoge voetboog en dus drukpunten? Vaak zie je dit al door simpelweg naar je voeten te kijken.
     
  2. Ga naar de groep inlegzolen die het meest aansluiten bij jouw voetprobleem
    De meeste webwinkels hebben al een sortering gemaakt van inlegzolen voor een specifiek probleem. Vertrouw daar dus op.
     
  3. Kies het zooltjes die bij jouw voet past
    Kijk hiervoor vooral naar de vorm van de inlegzolen en vergelijk deze met je voet. Als je een platvoet hebt, dan is het niet verstandig om een zooltje te nemen waar een grote verhoging aanwezig is. Je gaat dan op die bobbel in de zool lopen en vervolgens onnatuurlijke druk creëren. Je gaat dan overcompenseren en dus problemen veroorzaken.
    Of als je een brede voet hebt, dan is het verstandig om ook een breder zooltje te kopen. Het is dus eigenlijk vooral logisch nadenken.
     
  4. Selecteer het zooltje met de juiste demping
    De keuze is ook afhankelijk van de schoenen en de ondergrond waar je de zooltjes op gaat gebruiken. Hoe harder de ondergrond, hoe meer demping je nodig hebt.
     
  5. Kies inlegzolen die in je schoenen passen
    De schoenen waarin je de zooltjes wil dragen bepalen hoeveel ruimte er is om de zooltjes te dragen. Heb je veiligheidsschoenen waar je voldoende ruimte hebt, dan kun je een wat dikker zooltje prima kwijt. Maar in pumps zul je toch echt een smaller en dunner exemplaar moeten hebben.

Beoordeel, kies en geniet van minder pijn

Twijfel dus niet langer tussen welke zolen voor jou het beste zijn, maar kijk naar je voeten, schoenen en het gebruik. Dan weet je al genoeg over wat je nodig hebt.
Ook Pedimarkt heeft de verschillende groepen inlegzolen al op een rijtje gezet, dus dat maakt het al weer wat makkelijker. 

Twijfel je toch nog? Ook geen probleem natuurlijk, want we helpen je graag om de juiste keuze te maken.

      08-10-2019 17:26
0
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies