Menu

Hoe houd ik mijn voeten in goede conditie?

Home Hoe houd ik mijn voeten in goede conditie?
Hoe houd ik mijn voeten in goede conditie?

Wat voor ons hele lichaam geldt, is ook van toepassing op de voeten: voldoende beweging houdt ons fitter. De voet is een behoorlijk complex lichaamsdeel met heel veel botjes (26), spieren en pezen.

Gek genoeg zorgen we niet altijd even goed voor de voeten. Voetproblemen worden vaak opgelost door steunzolen, liefst op maat gemaakt, want dat zou beter zijn. Helaas leidt dat niet altijd tot het gewenste resultaat. De praktijk leert dat op maat gemaakte zooltjes soms wel en soms niet goed werken. Eigenlijk hangt het af van hoe goed de betreffende podoloog of podotherapeut is die de zooltjes maakt.

Wat hebben op maat gemaakte steunzolen met fitheid van de voet te maken? Vrij veel eigenlijk. De traditionele podologie is erop gericht om zoveel mogelijk onder de voet op te vullen om zodoende steun te geven. Hiermee sluiten ze als het ware de voet helemaal in. Probleem dat dan ontstaat is dat de voet nauwelijks voldoende kan bewegen. Veel spieren en pezen worden daardoor zwakker en zullen vroeg of laat weer een eigen set problemen opleveren. 

Hoe houd ik mijn voeten in conditie?

Een inkopper is uiteraard door regelmatig te blijven bewegen. Wandelen is daarbij wellicht de meest gezonde activiteit. En bovendien voor de meeste mensen ook het meest eenvoudige om te doen. De spieren en pezen worden optimaal gebruikt op ongelijke ondergrond en soepele schoenen. De ongelijkheid van de ondergrond zorgt ervoor dat de voet steeds in een iets andere houding de afwikkeling moeten doen en zo dus spieren en pezen op veel mogelijke manieren gebruikt worden. Een uitstekende training voor de voet.

Sporten is uiteraard voor velen ook een goede manier om fit te blijven en dat is ook zeker zo voor de voeten. Maar zoals hierboven al beschreven is het wel belangrijk om rekening te houden met welke schoenen u draagt en welke ondergrond u op sport. Demping is in het algemeen erg belangrijk om de gewrichten te ontlasten. Als er in de schoenen onvoldoende demping aanwezig is, dan kan dit met inlegzolen verbeterd worden.

Voldoende ruimte in de schoenen is belangrijk om knellende tenen en kootjes te voorkomen. Het lijkt zo logisch, maar veel mensen kopen te krappe sportschoenen en veroorzaken hiermee problemen als blaren, blauwe tenen. Een ander probleem dat ontstaan kan bij te krappe schoenen is dat de bloedcirculatie onvoldoende is.

Bloedcirculatie helpt de cellen in de voet

Bij beweging alleen al komt de doorbloeding meestal al goed op gang, mits voldoende ruimte in de schoenen aanwezig is. Doorbloeding zorgt ervoor dat energie wordt aangevoerd naar de cellen in de voet. Die cellen hebben die energie nodig om spieren en pezen goed te kunnen laten functioneren. Dus meer aanvoer betekent simpelweg minder problemen. Normaal gesproken zou voldoende bewegen ervoor moeten zorgen dat er ook genoeg bloedcirculatie is en dan is het niet perse nodig om dit extra te stimuleren.

Echter kunnen er ook tal van redenen zijn waardoor de circulatie niet voldoende is. Diabetes kan een oorzaak zijn van mindere circulatie (of voldoende circulatie, maar onvoldoende opname van energie in de cellen). Ook wanneer we ouder worden kan zonder specifieke medische oorzaak de bloedcirculatie verminderen. Een probleem dat veel ontstaat door mindere circulatie is koude voeten.

Hulpmiddelen voor extra bloedcirculatie in de voeten

Gelukkig zijn er vrij eenvoudige dingen die gedaan kunnen worden om de circulatie een extra zetje te geven. Compressiekousen bijvoorbeeld. Door toepassing van een beetje druk op de juiste plek kan dit erg gestimuleerd worden. De stuwing door de kousen kan dus al helpen. Er zijn echter ook sokken die helpen de haarvaatjes in de huid wijder te maken. Zilversokken stimuleren deze haarvaatjes door het afgeven van kleine ladingen. Als de haarvaatjes verder openen kan er meer bloed doorstromen. 

Totaal anders dan steunzolen met verhogingen zijn de Medicovi water gevulde inlegzolen. De variabele ondersteuning door het water, zorgt ervoor dat spieren en pezen continu in beweging zijn. Behalve dat dit zorgt voor soepelheid, verbeteren deze zooltjes ook de balans van het lichaam. Dit is voor de lichaamshouding goed, maar ook kan het voorkomen dat mensen op leeftijd vallen.

Tot slot: zorg voor een schone omgeving voor de voet

Het gezond houden van de huid van de voet is ook belangrijk. Schimmels en bacteriën kunnen een behoorlijk negatieve invloed hebben. Voorkomen van deze problemen is ook eenvoudig, want iedere dag schone sokken dragen is al een stap. Maar daarnaast is het ook belangrijk de schoenen schoon te houden. Hoewel we dus vaak iedere dag schone sokken dragen, stappen we wel iedere dag in die vieze schoenen.

Regelmatig schoonmaken van schoenen voorkomt dat bacteriën welig gaan vermenigvuldigen. Een schoenreiniger is daarom eigenlijk in ieder huishouden aan te bevelen. Wist u overigens dat zilversokken bacteriën en schimmels doden? Hierdoor loopt u helemaal minder risico op voetschimmels of bijvoorbeeld kalknagels.

Advies nodig? We helpen u graag uw voeten fit te krijgen en te houden

Al zo'n 10 jaar zijn we bezig met het verhelpen van voetproblemen. Helaas besteden mensen pas aandacht aan de voeten wanneer er problemen komen. Natuurlijk kunnen we u dan ook helpen. Maar beter is het om voetproblemen te voorkomen. Ook daarvoor bent u bij ons aan het juiste adres.

      03-12-2017 14:54
0
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies