Menu

Wel eens nagedacht over de functies van sokken?

Home Wel eens nagedacht over de functies van sokken?
Wel eens nagedacht over de functies van sokken?

Het is een standaard ritueel, waar we eigenlijk niet te veel over nadenken: aankleden in de ochtend. Ja, hoe we er uit zien, daar wordt wel over nagedacht. Maar dat is niet wat we bedoelen.

Het gaat vooral om wat we aantrekken. Bij t-shirts, broeken, onderkleding hebben we vaak wel een idee wat prettig zit, warm genoeg voor de tijd van het jaar en natuurlijk of de kleuren bij elkaar en bij jezelf passen. Maar dan de sokken... Het laatste stukje lichaam dat bedekt moet worden en dat doen we nog wel eens met 3 voor 5 euro sokken. Sokken van katoen of synthetisch materiaal, liefst in een donker kleurtje. En dat hoeft niet eens verkeerd te zijn.

 

Sokken die niet knellen

Maar er zijn genoeg redenen om toch wat kritischer te kijken naar welke sokken je draagt. Zo zijn er heel veel mensen die een knellende sok vervelend vinden. Je kent het vast wel, dat randje aan de onderkant van je kuit, waar het elastiek van de sok gezeten heeft. Vooral mensen met bijvoorbeeld diabetes of reuma zijn deze knellende sokken zeer ongewenst. Het belemmert de bloedcirculatie en vocht afvoer, wat voor problemen kan zorgen.
 

Sokken tegen koude voeten

Een ander veel voorkomend probleem is koude voeten. Vooral vrouwen hebben er last van en dat komt door een mindere bloedcirculatie. Zeker in de winter, als de haarvaatjes door de kou zich sneller sluiten, dan stroomt er minder warm bloed door en worden de voeten koud. Hele dikke sokken zijn dan niet altijd het antwoord. Mensen met het fenomeen van Raynaud kennen dit helaas maar al te goed. Dikke sokken stimuleren de doorbloeding niet, dus blijven de voeten koud. Dan moet je dus of met warme voeten in dikke sokken, of je moet iets hebben dat de bloedcirculatie op gang brengt. Uiteraard hebben we dikke sokken in ons assortiment, maar helemaal bijzonder zijn de zilversokken. Door een magnetisch veld worden de haarvaatjes gestimuleerd, waardoor ze 'open' gaan staan. Bloed kan dan makkelijker door stromen. Ook bamboe sokken hebben een soortgelijke werking en zijn dus ook geschikt bij koude voeten.
 

Compressiekousen voor betere bloedcirculatie

Mensen met gezwollen voeten en benen kunnen baat hebben bij compressiekousen. Deze kousen hebben een drukwaarde, waarmee de bloedcirculatie gestimuleerd worden. De compressie zorgt voor stuwing, die het stromen van het bloed stimuleert. Vocht in voeten, enkels en benen kan daarmee verminderd worden. We hebben verschillende compressiekousen voor dagelijks gebruik, maar ook voor tijdens het sporten.
 

Voetschimmels

Ook deze ken je vast wel. Ontelbaar mensen hebben er last van of ooit last van gehad. De oorzaak ligt vaak in natte vochtige schoenen en sokken waarin schimmels zich heerlijk voelen. En die zorgen voor een vervelende jeuk en kwetsbare huid. Sokken die schimmels en bacteriën doden zijn dan eigenlijk onmisbaar. Maar je schoenen reinigen is ook verstandig, want steeds weer in schoenen stappen waar schimmels zich ophopen is niet verstandig. Sokken wassen we na een dag gedragen te hebben, maar schoenen worden nooit schoon gemaakt. Gek eigenlijk.
 

Zweetvoeten

Geurende voeten komen vooral door bacteriën die een feestje bouwen in de schoenen. Een doorweekte sok en vochtige schoenen zijn de beste plek voor bacteriën (en schimmels) om zich te vermeerderen. En veel bacteriën zorgen voor geurtjes. Voor dit probleem geldt eigenlijk hetzelfde als we hierboven bij de voetschimmels al gezegd hebben. Sokken die de schimmels en bacteriën doden (zilversokken) en schoenreinigers zullen de nare geurtjes stoppen.
 

Sportsokken voor betere prestaties

Op www.os1st.eu staat een blog over waarom je gewone sportsokken zou moeten wisselen voor sport compressiekousen. Dat heeft ook alles met bloedcirculatie, verzuring en herstel na blessures te maken.
 

Voorkomen van blaren

Tijdens zwaardere inspanningen is het risico op blaren ook altijd aanwezig. Dit kan komen door de naden van de sokken, maar ook door het materiaal dat niet zacht genoeg is. Vooral bij warm weer kunnen sokken (en al helemaal in nieuwe schoenen) je voeten aardig open halen. En dan kun je helemaal niet meer fijn lopen.

Al met al zijn er dus best veel redenen om te kiezen voor sokken met iets extra's. Extra comfort, compressie, antibacteriële werking, niet knellend, tegen zweetvoeten etc. zijn een greep uit de belangrijkste redenen. Bij Pedimarkt verkopen we alleen maar sokken met een duidelijke functie. Daar selecteren we onze producten op. Dus zoekt u wat meer dan alleen een zo goedkoop mogelijke sok, dan bent u bij ons op de juiste plek.

Heeft u hierover vragen, stel ze dan gerust via telefoon, e-mail of chat !

Gerelateerde producten

      19-11-2018 12:05     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

0
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies