Menu

Home Diabetische voet wiki - Oorzaken, symptomen en behandeling

Diabetische voet wiki - Oorzaken, symptomen en behandeling

Wat is een diabetische voet

Een diabetische voet is een aandoening die voorkomt bij mensen met diabetes, een chronische aandoening waarbij het lichaam niet in staat is om de bloedsuikerspiegel effectief te reguleren. Bij mensen met diabetes kunnen langdurig hoge bloedsuikerspiegels leiden tot beschadiging van de zenuwen (diabetische neuropathie) en verminderde bloedcirculatie (diabetische angiopathie). Deze schade kan de voeten aantasten en leiden tot complicaties zoals kleine verwondingen, zoals blaren of wondjes, ernstige infecties veroorzaken en in sommige gevallen kan een amputatie nodig zijn.

Symptomen van een diabetische voet

Een diabetische voet is een complicatie die kan optreden bij mensen met diabetes. Het is belangrijk om de symptomen van een diabetische voet te herkennen, omdat een vroege diagnose en behandeling ernstige complicaties kunnen voorkomen. Een van de meest voorkomende symptomen van een diabetische voet is gevoelloosheid of tintelingen in de voeten. Dit wordt veroorzaakt door beschadigde zenuwen als gevolg van langdurig hoge bloedsuikerspiegels. Het gebrek aan gevoel maakt het moeilijk om verwondingen of zweren op te merken, waardoor infecties gemakkelijk kunnen ontstaan. Een ander symptoom van een diabetische voet is veranderingen in de huid van de voeten. De huid kan droog en schilferig worden, en in sommige gevallen kunnen er wonden of zweren ontstaan die langzaam genezen. Bovendien kunnen er verkleuringen, blaren of eeltplekken optreden. Een diabetische voet kan ook gepaard gaan met verminderde doorbloeding in de voeten. Dit kan leiden tot een langzame genezing van wondjes.

De symptomen van een diabetische voet kunnen variëren, maar het is belangrijk om aandacht te besteden aan de volgende mogelijke tekenen:

 • Gevoelloosheid of tintelingen in de voeten
 • Verlies van gevoel in de voeten
 • Wonden of zweren die niet genezen
 • Veranderingen in de kleur of temperatuur van de voeten
 • Slechte nagelgroei
 • Verharding van de huid op de voetzolen
 • Pijn of krampen in de benen
 • Slechte bloedcirculatie in de voeten

Oorzaken van een diabetische voet

Een van de belangrijkste oorzaken is neuropathie, wat verwijst naar zenuwschade als gevolg van diabetes. Bij mensen met neuropathie wordt het vermogen om pijn, temperatuur en druk te voelen verminderd. Hierdoor kunnen kleine verwondingen zoals blaren of wondjes onopgemerkt blijven, wat kan leiden tot infectie. Een andere belangrijke oorzaak van een diabetische voet is verminderde bloedcirculatie. Verhoogde bloedsuikerspiegels spelen een rol bij het ontstaan van een diabetische voet. Chronisch hoge bloedsuikerspiegels kunnen schade aan de bloedvaten en zenuwen veroorzaken, waardoor de voeten kwetsbaarder worden voor letsel en infectie. Daarnaast kan diabetes leiden tot een verzwakt immuunsysteem, waardoor het lichaam minder goed in staat is om infecties te bestrijden.

Slechte voetverzorging is een andere factor die bijdraagt aan het risico op een diabetische voet. Het niet goed verzorgen van de voeten, zoals het niet regelmatig wassen en inspecteren, kan kleine verwondingen of problemen onopgemerkt laten. Het is belangrijk voor mensen met diabetes om dagelijks hun voeten te controleren op tekenen van blaren, wondjes of veranderingen in de huid. Tot slot kunnen andere risicofactoren, zoals roken en overgewicht, het risico op een diabetische voet vergroten. Deze factoren kunnen de bloedcirculatie verder belemmeren en de algehele gezondheid van de voeten negatief beïnvloeden.

Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een diabetische voet:

 • Neuropathie: Beschadigde zenuwen in de voeten kunnen gevoelloosheid veroorzaken, waardoor kleine wonden of blaren onopgemerkt blijven en kunnen verergeren.
 • Verminderde bloedcirculatie: Diabetes kan de bloedvaten aantasten, waardoor de bloedstroom naar de voeten wordt verminderd. Dit vertraagt het genezingsproces van wonden.
 • Veranderingen in de voetstructuur: Door veranderingen in de voetvorm kunnen drukpunten ontstaan die leiden tot eelt, blaren en wonden.
 • Slechte voetverzorging: Het niet adequaat verzorgen van de voeten, zoals het knippen van nagels op de verkeerde manier of het dragen van ongeschikt schoeisel, kan bijdragen aan de ontwikkeling van complicaties.

Behandelingen voor een diabetische voet

Gelukkig zijn er verschillende behandelingen beschikbaar om de diabetische voet te behandelen en complicaties te voorkomen. Een belangrijk onderdeel van de behandeling van een diabetische voet is het handhaven van een goede bloedsuikerregulatie. Het controleren van de bloedsuikerspiegel en het volgen van een gezond dieet zijn cruciaal om de algemene gezondheid van de voeten te bevorderen. Dit kan helpen bij het voorkomen van verdere zenuwbeschadiging en het bevorderen van een betere doorbloeding. 

Daarnaast is het essentieel om de voeten goed te verzorgen. Regelmatig wassen en drogen van de voeten is belangrijk om infecties te voorkomen. Het knippen van de nagels moet voorzichtig gebeuren om wondjes te vermijden. Het dragen van comfortabele, goed passende schoenen met voldoende ruimte voor de tenen is ook van groot belang. Het vermijden van blote voeten en het regelmatig controleren van de voeten op tekenen van wonden, blaren, of veranderingen in de huid is eveneens van groot belang.

Als er wonden of zweren op de diabetische voet aanwezig zijn, kan het nodig zijn om medische behandelingen te ondergaan. De behandelingen kunnen variëren, afhankelijk van de ernst van de wond.

Oefeningen voor een diabetische voet

Regelmatige oefeningen kunnen helpen bij het voorkomen van problemen en het behouden van een goede voetgezondheid bij mensen met diabetes. Deze oefeningen zijn gericht op het verbeteren van de bloedcirculatie, het versterken van de spieren en het behouden van de flexibiliteit in de voeten. 

 1. Een belangrijke oefening is het uitvoeren van voet- en enkelbewegingen. Dit kan worden gedaan door de voeten te strekken en te buigen, de tenen te krullen en te spreiden, en cirkelvormige bewegingen te maken met de enkels. Deze oefeningen helpen de bloedcirculatie te stimuleren en de gewrichten soepel te houden.
 2. Daarnaast kan het gebruik van een tennisbal of een speciale voetrol nuttig zijn. Door met de voet over de bal of de rol te rollen, wordt de bloedcirculatie gestimuleerd en worden de spieren gemasseerd. Dit kan helpen bij het verminderen van pijn en het verbeteren van de flexibiliteit.
 3. Een andere nuttige oefening is het optillen van de tenen. Dit kan worden gedaan door de tenen op te tillen terwijl de hiel op de grond blijft. Deze oefening versterkt de spieren aan de voorkant van de voet en kan helpen bij het voorkomen van voetdeformaties.
 4. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig te wandelen. Dit bevordert de bloedcirculatie en helpt bij het behouden van een gezond gewicht. Het dragen van goed passende schoenen met voldoende ondersteuning en comfort is ook essentieel om de voeten te beschermen tijdens het wandelen.


Tot slot is het raadzaam om regelmatig een arts of podotherapeut te raadplegen voor advies over de juiste oefeningen en het monitoren van de voetgezondheid. Zij kunnen specifieke oefeningen aanbevelen die afgestemd zijn op individuele behoeften en mogelijke complicaties. Het consistent uitvoeren van deze oefeningen kan helpen om de voetgezondheid te behouden en het risico op complicaties bij een diabetische voet te verminderen. Het is echter belangrijk om altijd voorzichtig te zijn en eventuele symptomen van infectie of letsel onmiddellijk te melden aan een medische professional.

Oplossingen voor een diabetische voet

Het is van vitaal belang dat mensen met diabetes zich bewust zijn van het belang van preventie en het nemen van de juiste maatregelen om de diabetische voet te voorkomen. Door een goede controle van de bloedsuikerspiegel, regelmatige voetverzorging en tijdige medische interventie kunnen veel complicaties worden voorkomen. Zo behoudt je een goede gezondheid van je voeten en kun je genieten van een actief en comfortabel leven, zelfs met diabetes.

Let op: Deze wiki-pagina biedt algemene informatie over een diabetische voet en is geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg altijd een arts voor een juiste diagnose en behandeling.
 

0
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies